Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studieförbund: Regeringen måste våga ett utbildningslyft

Imorgon presenterar regeringen vårbudgeten, den så kallade Våp:en. Det sker i skenet av en ekonomisk kris som nu slår igenom fullt ut och där varsel efter varsel omsätts i arbetslöshet.

Annons

Alla - opposition och regering - är överens om att det måste till kraftfulla insatser för att stödja de människor som ofrivilligt hamnar i arbetslöshet. Det mest verkningsfulla medlet för individen är att förädla sin kompetens och höja sin allmänna kunskapsnivå.

För drygt tio år sedan genomfördes Kunskapslyftet, en femårig vuxenutbildningssatsning med fyra övergripande mål; halverad arbetslöshet, reformering av vuxenutbildningen, ökad ekonomisk tillväxt samt en utjämning av könsskillnaderna på arbetsmarknaden. Detta skedde när Sverige förra gången befann sig en stor svacka.

Då, för tio år sedan, engagerades folkbildnings-Sverige. Folkhögskolor och studieförbund ställde upp för att ge människor rätten att stärka sin formella och informella kompetens. Inte minst gällde det personer som har svårast att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden, ungdomar som lämnat skolan utan betyg, personer med funktionsnedsättning, invandrare, med flera.

Det var en offensiv och lyckad investering i kunskap och kompetensutveckling. Människor utvecklades och Sverige blev starkare. Utvärderingen visade på goda resultat hos såväl folkhögskolorna som studieförbunden när det gällde snabb kontakt med de sökande, det pedagogiska innehållet och deltagarnas egen tillfredsställelse.

Idag är läget svårare än för tio år sedan men möjligheterna är också stora att genomföra en liknande satsning. Regeringen har också aviserat att det behövs kraftfulla insatser på många fronter för att möta arbetslösheten.

Yrkesvux och Yrkeshögskolan är bra satsningar men för lite platser i dag och riktar sig inte till alla. Här kan folkhögskolor och studieförbund göra värdefulla kompletterande insatser.

Folkbildningens unika pedagogik, där individen står i centrum och allas erfarenhet är lika viktig, kombinerat med den breda kontaktyta som studieförbunden och folkhögskolorna har, är en resurs som snabbt och kostnadseffektivt kan bidra till att minska utbildningsklyftorna och ge arbetslösa möjlighet att utveckla och förändra sin kompetens och yrkesidentitet.

Regeringen har möjlighet att imorgon visa att den vill göra en offensiv kompetenshöjande satsning. En satsning som inte enbart låses in i den kommunala vuxenutbildningen utan blir en satsning på mångfald där många aktörer får dra sitt strå till stacken.

Maud Olofsson (C), Jan Björklund (FP), Sven Otto Littorin (M), Göran Hägglund (KD), Fredrik Reinfeldt (M) med flera får inte missa chansen att sätta Sverige ordentligt på kompetenskartan. Använd den unika resurs som svensk folkbildning utgör!

Här är tre konkreta förslag:

1. Genomför en ordentlig satsning på det livslånga lärandet. Justera samtidigt förslaget från den studiesociala kommittén så att alla människor ges möjlighet att återkommande under sitt liv kunna komplettera och förstärka sin utbildning.

2. Genomför en ordentlig, bred satsning på de grupper som inte har formell kompetens och ge dem möjligheter att inte fastna i Komvux utan kunna få del av de nya studiemiljöer som folkbildningen kan erbjuda via studieförbund och folkhögskolor.

3. Genomför en ordentlig satsning på arbetslivs- och samhällspraktik till de ungdomar som idag inte får tillgång till detta. Låt Peter Örn med sitt breda förtroende i den ideella sektorn snabbt genomföra ett "handslag" där staten ställer särskilda resurser till förfogande och den idéburna sektorn ställer upp med praktikplatser.

Med tanke på att 32 procent (närmare 99 000 individer) av alla registrerade arbetslösa under 2008 endast hade förgymnasial utbildning, och var fjärde 20-åring inte har slutbetyg från gymnasieskolan, så kan ingen blunda för att insatserna behövs.

De arbetslösa väntar med spänning på att regeringen vågar ta detta offensiva steg. Och från folkbildningen är vi beredda.

Berit Danielsson

ordförande, Studieförbundet vuxenskolan

Karl-Petter Thorwaldsson

ordförande, ABF

Kent Johansson

ordförande, RIO

Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons