Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studieförbund: Vi inte bara pratar hållbarhet - vi utövar den

2009 samlas världens länder i Köpenhamn för att diskutera klimat- och hållbarhetsfrågorna.

Annons

Konferensen är en uppföljning av den som ägde rum i Kyoto 1997. Visst är politiska beslut och internationella överenskommelser viktiga men utan en bred förankring och legitimitet hos oss medborgare förändras inte läget. I det arbetet har folkbildningen och civilsamhället en avgörande betydelse. Vi är en garant för att hållbarhetsfrågorna får en stark medborgerlig kraft underifrån.

Att bidra till ett hållbart samhälle kan handla om att oftare välja kollektivt resande framför bilen, handla lokalproducerat, minska energiförbrukningen i vårt boende, vara varsam med och lära oss leva i samklang med naturen. Men också om att, tillsammans med andra, bedriva kunskapsuppbyggnad och driva opinion. Det vi gör i vår vardag påverkar helheten och bidrar därmed till att göra vårt samhälle mer eller mindre hållbart här och nu för oss som lever idag och för våra barn och barnbarn, oavsett var i världen vi bor.

När miljöminister Andreas Carlgren (c) tillträdde för ett år sedan riktade han en uppmaning till civilsamhället att bilda opinion och i praktiskt arbete ta ett ansvar för miljöfrågorna. Vid centerstämman i Kalmar i slutet av augusti följde han upp med att rikta en utmaning till landets kommuner att bygga hållbara samhällen.

Vi har bestämt oss för att anta den utmaningen. Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstämma, som samlas i Växjö fredag till söndag, har på sitt bord ett förslag där vi utmanar landets alla kommuner att i samverkan med oss ta ledningen för att skapa ett hållbart Sverige. Vi har ambitionen att Vuxenskolan skall bli den starka lokala aktören för att driva hållbarhetsfrågorna. Våra drygt 200 lokalavdelningar är en garant för den starka lokala förankringen.

I det brev vi ska skicka till kommunerna, och som stämman ska diskutera, står bland annat följande:

"Vi riktar nu en utmaning till Sveriges samtliga kommuner att tillsammans med oss folkbildare och övriga i civilsamhället ta ledningen i arbetet för att skapa ett hållbart Sverige. Det är endast genom ett brett samarbete mellan folkrörelser, föreningsliv och den lokala politiska strukturen som det är möjligt att nå den breda medborgarförankring som i sin tur är förutsättningen för den lokala omställning som krävs för att bygga ett starkt och hållbart samhälle. Det bör varje kommunpolitiker - oavsett partifärg - som känner ett ansvar för framtiden inse."

Men det gäller också att kommunerna ser till att ge civilsamhällets företrädare förutsättningar att arbeta. Många kommuner är bedrövliga när det gäller att ställa upp och stötta det ideella arbete som pågår runt om i landet. Istället satsar man miljoner och åter miljoner på att göra samma saker i egen regi. Det är både mer kostsamt och mindre demokratiskt. Den trenden måste brytas och arbetet med hållbarhetsutmaningen är ett bra steg.

Min uppmaning till kommunpolitikerna runt om i landet är: Våga lita på civilsamhället och de ideella krafterna. Då kommer också hållbarhetsarbetet att ta fart.

Frågan är om miljöminister Andreas Carlgren också är beredd att rikta den uppmaningen till kommunerna.

Det val vi gör i Växjö, Västerås, Lund, Kalmar, Norrtälje, Göteborg, Hudiksvall, Vilhelmina, Kiruna, med flera orter har betydelse inte bara i vårt närområde utan för hela vårt jordklot. Vad du och jag gör spelar roll.

Vår förbundsstämma med drygt 500 folkbildare är självklart miljödiplomerade i enlighet med de regler som "Håll Sverige rent" satt upp. Ombuden uppmanas att välja miljövänliga transportsätt och vi har köpt utsläppsrätter för att kompensera de utsläpp som orsakas av ombudens resor till och från Växjö. Vi pratar inte bara om hållbarhet, vi utövar det i vardagen.

Monica Stolpe Nordin

Andre vice förbundsordförande i Studieförbundet Vuxenskolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons