Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studiero i skolan

Annons

En lugn studiemiljö är en förutsättning för lärande. De flesta skolor har ett sådant arbetsklimat, men det finns alldeles för många tragiska exempel på motsatsen.

En stor internationell jämförelse, TIMSS, visar att den svenska skolan har störst problem med skolk, svordomar och skadegörelse bland alla jämförda länder. Som jag ser det vill den nya regeringen därför ge stöd till lärare och rektorer som försöker skapa trygghet i våra klassrum, bland annat genom att ge lärare möjlighet att flytta mobbare, beslagta mobiltelefoner och motverka skolk. Naturligtvis är ingen skola tvungen att använda dessa åtgärder. Tvärtom. Skolorna ska själva bestämma vilka ordningsregler som gäller och hur man ska göra för att upprätta dem. Men om en lärare eller rektor måste ta itu med en stökig elev ska det vara tydligt vilka befogenheter som finns.

Precis som Anders Härdevik skriver i VLT den 2 november behövs det givetvis fler åtgärder för att försäkra sig om att eleverna får en bra skolgång. Regeringen kommer därför under hösten att tillsätta flera viktiga utredningar. Bland annat ska införandet av en lärarauktorisation, något som lärarfacken efterfrågar, och betyg från årskurs sex utredas. Den nya regeringen har också aviserat den största satsningen på lärarfortbildning sedan skolan kommunaliserades. Över två miljarder kronor ska satsas på lärarnas utbildning. Det kommer att förbättra elevernas möjlighet att prestera goda resultat, samtidigt som välutbildade lärare höjer läraryrkets status.

Det här är några tydliga steg bort från den skolpolitik som förts under många år i Sverige och som underminerat lärarnas auktoritet och status.

Agneta Berliner

Den aviserade storsatsningen på lärarfortbildning kommer att förbättra elevernas möjlighet att prestera goda resultat, menar Agneta Berliner, riksdagsledamot (fp), Västeås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons