Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundbybergspolitiker: Ändra inte Mälarbanan!

Annons

I ökande takt tilltar arbetspendlingen i Mälardalen. Kortare restider på järnvägen kommer att medföra att än fler kommer att bo i till exempel Västerås och Enköping men jobba i Stockholmsregionen.

Redan i dag är Sundbybergs station en viktig pendlarstation, med cirka 1000 passagerare dagligen från västra Mälardalen till Sundbyberg. För att utvecklingen ska kunna fortsätta krävs ökad kapacitet på Mälarbanan. Just nu pågår arbetet för att fördubbla den. Sundbyberg, Sveriges femte största trafikknutpunkt där tunnelbana, pendeltåg, fjärrtåg och inom en snar framtid tvärbana möts, är angeläget om att utbyggnaden snarast kommer till stånd och att de fyra spåren läggs under jord genom sträckningen i staden. För Bromma flygplats med sina 1,4 miljoner passagerare, belägen fem kilometer från Sundbyberg, är Mälarbanans utökade kapacitet också viktig.

Nu förs en diskussion om att eventuellt ändra banans sträckningen. Det vore av flera skäl olyckligt. Mälarbanan har under längre tid legat i nuvarande sträckning. Vid de flesta pendeltågsstationer finns stora busstationer för linjer som ansluter till tågen från omgivande områden. Regionaltåg på sträckan Västerås-Stockholm stannar idag i Enköping, Bålsta och Sundbyberg. Mälardalen är också en förlängning av den kommande Citybanan genom centrala Stockholm.

SL:s styrelse beslöt nyligen att satsa på nya sträckningar av den tvärgående snabbspårvägen i norra delen i Stockholmsregionen. En eller möjligen två av dessa kommer i framtiden att förbindas med Mälarbanan

i sin nuvarande sträckning.

Sammantaget ger den befintliga korridoren av Mälarbanan bäst effekter för kollektivtrafikens utveckling. Även ur miljöperspektiv är denna korridor att föredra. Med hänsyn till den omfattande expansion som planeras kommer resandet till och från Sundbyberg att öka påtagligt inom en näraliggande framtid. Detta måste mötas med förbättrade järnvägsförbindelser - inte försämrade.

Bo Genfors (m)

Kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons