Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundgrens skatt inte bra för någon

Annons

Roland Sundgren (s) skriver att jag har tillskrivit honom åsikter som han inte har och att han visst har förståelse för det privata ägandets betydelse. Det vore ju glädjande om det stämde. Tyvärr fortsätter dock Sundgren i resten av artikeln med en argumentation som går i rakt motsatt riktning.

Hans misstro mot privata kapitalplacerare verkar kompakt. Sundgren skriver nedvärderande om att "sitta framför dataskärmen och placera sitt överflöd", men det är ju exakt dessa placeringar av riskkapital som ger resurser till svenska företag som kan användas för investeringar och därmed nya arbetstillfällen.

Sundgrens argument för att "girighetsskatten" skulle vara bra för tillväxten är högst grumliga.

Att öka skatten på högre inkomster verkar i Sundgrens värld med någon slags automatik leda till bättre förhållanden för låginkomsttagarna. Det är knappast ett glasklart samband.

Sundgrens skatt skulle bara leda till att staten tog en större bit av kakan och i stället trängde undan utrymmet för privata investeringar. Resultatet skulle bli färre nya företag och färre arbetstillfällen. Det är knappast en utveckling som skulle gynna landets låginkomsttagare.

Själv tror jag att det är mycket effektivare att satsa på ett gott klimat för företagare och entreprenörer, sänkta skatter (inte minst för låginkomsttagare) och att förbättra villkoren för privat riskkapital. På det viset kan vi få starka ägare som kan utöva kontrollmakten och förhindra att anställda tjänstemän tömmer företaget på pengar, som i Skandiafallet.

Sundgren vill uppenbarligen gå rakt motsatt väg, och i stället införa nya avundsjukeskatter som skulle slå ut privata investerare och driva framgångsrika företagare att flytta ur landet. Vi har faktiskt redan provat den vägen i Sverige och effekterna av detta skulle i alla fall jag helst varit utan.

STEFAN LINDH

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons