Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surahammar säljer sin själ om makten flyttar till brukskontoret

Annons

Lördagen den 17 februari hade VLT en artikel: "Makten flyttar tillbaka till brukskontoret."

Undertecknad är troligen den ende nu levande som var med och beslutade om byggandet av kommunkontoret i Surahammar, vilket stod färdigt 1952. Kommunkontoret var ett av de led i det som kom att innebära kommunens frigörelse från bruket. Om detta har jag berättat i mina Minnen.

Kontoret, ritat av professor Eskil Lundahl, var på den tiden en djärv skapelse med den friliggande sessionssalen. En byggnad som föranledde en intensiv debatt bland allmänheten. När det var färdigt var de flesta både stolta och nöjda, därför att de kände att nu har arbetarrörelsen byggt sitt "eget" kommunhus.

För mig, ledamot av fullmäktige 1942-1988, känns det som att man säljer bort sin själ genom att flytta ut den kommunala förvaltningen till brukskontoret.

Kommunkontoret är ett värdigt byggnadsminne med sitt "verkliga" innehåll. Jag känner också starkt för brukskontoret (39,5 år på bruket), men jag anser att det inte är kommunens sak att rädda den värdefulla byggnaden.

Vi vet inte vad utredningen kommer att visa, men vad som sagts från kommunalt håll så skall de enheter som finns utanför kommunkontoret sammanföras till brukskontoret, exklusive bolagen som tidigare har byggt egna lokaler. För mig synes det märkligt hur detta skall vara möjligt.

Kommunkontoret innehåller enligt VLT cirka 2 000 kvadratmeter, noga räknat 1 868 utan sessionssal och källare. Brukskontoret innehåller cirka 2 100 kvadratmeter, plus källare. Fastighetsägaren hyr i dag ut halva lokalytan till Sandvik Powdermet och Lucchini. Kommunen skall alltså flytta dels den verksamhet som finns i kommunkontoret och de verksamheter som i dag finns utplacerade på en yta som är ungefär hälften av den nuvarande, om man inte skall kasta ut de två industriföretagen som har sin verksamhet i anknytning till kontoret.

Gör man det sistnämnda, som vore synnerligen oklokt, så har man inte mer kontorsyta än den befintliga i kommunhuset. Jag har svårt att se att ekvationen kan gå ihop. Jag har också information att Sandvik planerar expansion och därmed behov av fler kontorsutrymmen.

I VLT måndagen den 19 februari står det med fetstil: "Surahammar tvingas spara två miljoner." Den artikeln manar till eftertanke. Den nuvarande kommunledningen har gjort ett förtjänstfullt arbete för att sanera kommunens ekonomi, efter en del spekulativa affärer, bland annat köpet av herrgården. Anledningen den gången var, vad som sagts mig, att rädda herrgården. Och det gjorde man ju, men det blev en dyr affär för oss skattebetalare. Det här kan bli en ny "herrgård".

Tänk om kommunen skulle ha "räddat" herrgårdarna i Ramnäs och Virsbo också. Det är väl att begära för mycket att beslut fattas att omgående avbryta utredningsarbetet. Om så inte sker ser jag det som självklart att jag och andra som så önskar får tillgång till utredningen i god tid före innan eventuell beslutsprocess kommer.

Slutligen: De kommunala bolagen har sina kontor så långt österut som möjligt, brukskontoret ligger så långt västerut som möjligt. Inte centralt precis.

Erik G Andersson

Före detta kommunalråd i Surahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons