Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susan Hjelm: Det är andra EU-länder som borde ta sitt ansvar

Annons

Folkpartisterna Roger Haddad och Ragnhild Källberg tar alldeles för lätt på vårt kommunala självbestämmande. De vill att regeringen inför en skyldighet för kommunerna att ta emot flyktingar (VLT den 26 november).

Men alldeles för mycket styrning kommer redan från staten. Ska man då mer eller mindre tvinga kommunerna att ta emot asylsökande? Det tror jag är fel väg att gå. Istället ska man skydda eller rent av stärka det kommunala självbestämmandet.

Sverige tar emot fler irakier än hela Europa, sammantaget! Varför är vi så ensamma om det? Vad gör Finland? Eller Norge som ju är ett EES-land?

Det är inte svenska kommuner som ska tvingas, utan andra EU-länder som borde ta sitt ansvar. Hos oss är dörrarna för invandring öppnare än på många andra håll i Europa. Det är bra med mångfald och Sverige behöver arbetskraft framöver. Men redan i planeringsskedet har tidigare, och nuvarande regering gjort fel, som lovat internationella organ för mycket. Kanske man först ska ta reda på hur resurserna i kommunerna ser ut innan man binder sig för ett så stort antal flyktingar, som Sverige gjort!

De nya svenskarna måste ges en chans att klara sin framtid. Det kräver bostäder och jobb. Som det är nu uppfylls inte dessa behov.

Jag tror att det är viktigt att invandringen sker i rätt takt, mycket långsammare än idag, för att påfrestningarna inte ska bli ohanter-liga. Integration är ingen enkel fråga - och att bara ta emot fler och fler- därför att ingen annan vill - är en fara för dem som långt tidigare kommit hit och fortfarande kämpar med sin anpassning.

Låt oss se till att andra EU-länder engagerar sig mera och tar sin beskärda del av flyktingströmmen istället för att kräva mer av Sveriges kommuner. Dessa har fullt upp med att få

begränsade skattemedel att räcka till för en bättre skola, en tillgängligare vård och en äldreomsorg där alla har utbildning.

Susan Hjelm

Journalist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons