Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare för småföretag med bakvända skatter

Skjut upp beskattningen av personaloptioner, tycker Sveriges ingenjörer. 

Annons
Bättre i handen. Optioner beskattas trots att det inte har betalats ut några  pengar.Foto: TT

Personaloptioner skulle kunna vara ett bra sätt för potentiella tillväxtföretag att locka till sig nyckelkompetens, som är avgörande för framgång. Men i dag beskattas optionen sönder i förväg och kvar blir ofta bara en god men oanvändbar idé.

Därför bör tidpunkten för beskattning av personaloptioner skjutas upp.

Reglerna för personaloptioner måste ändras så att de blir ett kraftfullt verktyg för företag att locka till sig nyckelkompetens. I dag förlitar sig lagstiftarna på att individens passion ska förse de nya företagen med nyckelkompetens.

Detta trots att oddsen säger att nya verksamheter ofta misslyckas och jobben försvinner. Här ställs passion och framtida potential mot ekonomiska realiteter som kan omkullkasta den drivna personens privatekonomi.

Personaloptioner, att den anställde blir erbjuden att köpa andelar i bolaget till ett på förhand bestämt pris, skulle kunna vara en lösning. Det ger den anställde möjlighet/anledning att sätta sig i samma båt som företaget, att satsa långsiktigt.

För en lägre lön men med möjligheten att ta del av eventuell framgång. Man måste vara kvar i bolaget för att lösa ut optionen och ju bättre det går desto mer blir den värd.

Det är en ganska riskfylld satsning för den enskilde, men förväntningar på bra ersättning kan vara lockande.

I nuläget beskattas dock denna ersättning kraftigt och dessutom innan den blivit till pengar. Du sitter då med ett papper vars värde beror på en osäker framtid.

Du förväntas använda dina besparingar eller ett lån för att kunna betala skatten för dessa papper. Det är en skatteteknisk detalj som kraftigt försvagar personaloptionen som incitament.

I Sverige beskattas personaloptioner som löneinkomster med en total skattesats på 57 procent, dessutom betalar bolaget arbetsgivaravgifter ovanpå bruttolönen. Till skillnad från det brittiska systemet EMI (Enterprise Management Incentives) måste dessutom skatt betalas redan när optionerna löses mot aktier och inte när erhållna aktier säljs.

Det gör att innehavaren får betala skatt på icke- realiserade tillgångar, det vill säga innan innehavaren har fått några pengar i handen. Det innebär i många fall att innehavaren av optionen även måste sälja delar av sitt innehav för att kunna betala skatten.

Om personaloptioner ska kunna bli kraftfulla verktyg för små företag med expansionspotential måste lagen sluta vingklippa dem. Det bästa sättet att förstärka personal- optioner vore att skjuta fram beskattnings- tidpunkten till det tillfälle då aktierna avyttras och då beskatta dem som kapitalinkomster.

Låt förmånen beskattas när den faktiskt blir till pengar, inte som i dag – förväntan.

Peter Larsson   Bengt Tynnvall Sveriges ingenjörer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons