Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Erik Österberg: Det är systemskifte som gäller

Annons

Att de så kallade "nya moderaterna" genomför de gamla moderaternas politik har nu för var och en blivit alltmer tydligt under den korta tid som de med sina stödpartier

i regeringen styrt Sverige. Det är systemskifte som gäller. Misstaget från perioden 1991-94 ska inte göras om. Det gäller att handla snabbt och brutalt så att klockan omöjligt kan vridas tillbaka.

Regeringen struntar i ordentliga utredningar och analyser av sin politik som de vill genomföra. Korta hearingar får ersätta normala remissperioder. Parlamentariska utredningar där samtliga partier och berörda organisationer får ge sin röst hörd är sällsynta. Detta får ersättas av, i bästa fall, en enmansutredare som utifrån tydliga direktiv bara har att leverera vad denna fullkomliga regering redan vet.

Allt detta är allvarliga avsteg från den svenska traditionen och på vilket sätt den svenska konstitutionen ska verka och fungera.

Exempel på detta är den totala omläggningen av arbetslöshetsförsäkringen. Berörda a-kassor och myndigheter varnade för de problem som skulle uppstå. Regeringen lyssnade inte på de synpunkter som lades fram. Nu förekommer hot mot personalen på en rad olika a-kassor, så att kontoren måste utrustas med överfallslarm.

Tre gånger så hög egenavgift och betydligt försämrade villkor är naturligtvis orsaken till den frustration många känner när det går upp för dem vad regeringens politik innebär för redan utsatta grupper i samhället. Jag är definitivt emot alla former av hot det vill jag klarlägga, men personalen på a-kassorna är nog i alla fall minst skyldig som målgrupp för den ilska många känner.

Samtidigt verkar det vara en strategi från regeringen och Sven Otto Littorins sida att inte svara på brev och e-post från upprörda människor. Jag har fått ett antal e-brev från personer som upprepade gånger skrivit till Arbetsmarknadsdepartementet utan att få minsta svar tillbaka. Jag förstår att arbetsmarknadsministern har dåliga svar att ge till dem som drabbats hårdast av hans politik, men det är inte acceptabelt att dra sig undan ansvaret som ledande politiker och sticka huvudet i sanden när det blåser.

Ett annat exempel är utförsäljningen av statlig egendom som Mats Odell genomför utan att analysera tänkbara effekter. Att riksrevisorerna framför mycket allvarlig kritik mot Odells politik på detta område, bryr han sig inte om.

Det var annat på den tiden då Odell tillhörde minoriteten i riksdagen. Då var riksrevisorernas ord lag för Mats Odell. Jag vet vad jag talar om. Jag har suttit i finansutskottet tillsammans med Mats Odell under minst sex år och lyssnat på hans inlägg och förmanande åt den dåvarande regeringen.

Jag har många synpunkter på utförsäljningen. Värst tycker jag att den tänkta utförsäljningen av SBAB är. Detta helägda bolag av staten som genom tydliga ägardirektiv sett till att det blivit ordentlig konkurrens på bostadslånesidan. SBAB har varit ledande när det gäller att ge goda villkor för köpare av hus eller lägenheter. Övriga banker har fått följa efter.

Nu ska SBAB säljas enligt Odell för att det ska bli bättre konkurrens! Hur i hela världen tror han att det ska bli bättre konkurrens när SBAB köps upp av befintliga banker?

Ett skvaller från en banks bolagsstämma nådde mina öron under våren. Där hade det sagts att vinsten skulle nog bli bättre nu när SBAB skulle säljas ut och en allvarlig konkurrent var satt ur spel. Det verkar ju som om utförsäljningen gynnar befintliga banker de som tillsamman i fjol gjorde en sammanlagd vinst på nästan 90 miljarder kronor.

Förlorarna är vanligt folk som behöver

låna pengar till sitt bostadsköp. Är det någon som tror att Mats Odell inte vet detta? Klart han gör, men han är ju med och hjälper de "nya" moderaterna att genomföra de gamla moderaternas politik.

I Kina fanns det under Maos tid ett uttryck för detta. Det kallades för "nyttig idiot" men så långt sträcker inte jag mig mot Mats Odell.

Sven-Erik Österberg (s)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons