Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Erik Österberg (s): Långtidsarbetslösheten bland ungdomar ökar

Annons

Att allt fler nu får jobb är glädjande. Den borgerliga regeringen tar naturligtvis chansen att högljutt gratulera sig själv till framgången.

Visserligen kan vi alla se att arbetslösheten sjunker, men är det verkligen regeringens förtjänst? Eller beror det kanske på att vi just nu befinner oss på toppen av den starkaste högkonjunkturen på 40 år?

Och om borgerlig politik är så bra, varför ökar då långtidsarbetslösheten bland ungdomar? I Västmanland har antalet långtidsarbetslösa ungdomar ökat från 45 till hela 446 personer under året, för att nämna ett exempel från alla de larmrapporter om ungdomars besvärliga arbetsmarknad, som duggat tätt under våren och sommaren.

Svaret är enkelt. Vi ser nu resultatet av den hårdföra borgerliga politiken. Arbetsmarknadsutbildning, plusjobb och stödet till att starta eget har mer eller mindre skrotats, samtidigt som komvux hårdbantas.

Möjligheterna till en ny jobbchans minskar därmed drastiskt och de som står längst bort från arbetslivet, trycks ut ännu mer. De mest utsatta i ungdomsgruppen, där många inte har gymnasie- eller yrkesutbildning, hamnar sist i kön.

För att undvika att unga hamnar i långtidsarbetslöshet, vill vi socialdemokrater ha en rejäl satsning på utbildning och praktik som snabbt leder till jobb. Regeringen gör precis tvärtom: man tar bort ungdomsprogram och jobbförberedande utbildning och inför en obligatorisk så kallad jobbgaranti. Tyvärr visade det sig att de tidigare så storslagna löftena om jobbskapande insatser, bara var tomma löften. Jobbgarantin innehåller knappt någon handledning, stöd eller praktikplatser, bara ett löfte om sänkt ersättning. Unga arbetslösa i jobbgarantin ska få sämre ersättning än äldre, trots att de betalar lika mycket till a-kassan. Redan i dag har många arbetslösa ungdomar det ekonomiskt och socialt besvärligt. Nu försämrar regeringen deras situation ytterligare.

Marknaden har inte kraft, ens i goda tider, att ensam bryta långtidsarbetslösheten bland unga. Det måste till resurser för att ge ungdomar som står längst från arbetsmarknaden en chans att få vara med. Det är därför dags att ändra politik, innan det är för sent.

Sven- Erik Österberg

riksdagsledamot, Skinnskatteberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons