Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Erik Österberg (S): Minoritetsregering får kompromissa

Annons

Budgetreglerna har varit föremål för en tämligen intensiv debatt i de svenska medierna under denna vår och sommar. VLT ägnade hela sin ledare åt detta ämne den 28 juli. Orsaken och bakgrunden att det blivit intressant att diskutera dessa tekniska regler är att det framkommit under ganska lång tid att regeringen riskerar att inte ha majoritet i Sveriges Riksdag för en viktig del i sin skattepolitik, nämligen genomförandet av det femte jobbskatteavdraget.

Är det då reglerna i budgetlagen som ska ändras så att regeringen får igenom sin skattepolitik i minoritet eller är det regeringens sak att se till att man har majoritet för den politik man vill föra är egentligen vad det hela handlar om. Jag har varit ledamot av Sveriges Riksdag sedan 1994 och tillhör ett parti som regerade i minoritet från 1994 till 2006. Jag var under den perioden ledamot av Finansutskottet, dess ordförande under två år och satt i regeringen under två år.

Jag vill med detta säga att jag har tämligen stor erfarenhet av ett minoritetsregerande. De problem som nuvarande regering under Moderaternas ledning råkat i är på intet sätt nytt. Jag skulle kunna berätta om ett otal tillfällen när vi ställdes inför problem då det inte fanns en majoritet för den politik som vi ville föra.

Vi valde då att inte ”gnälla” på budgetlagen utan gjorde det som en minoritetsregering alltid måste göra, men som nuvarande statsminister vägrar inse, nämligen förhandla och kompromissa fram en lösning som det finns stöd för i Sveriges Riksdag. Det har aldrig varit budgetlagens uppgift att rädda en regering som inte har majoritet för viktiga och elementära delar i sin politik.

Däremot kom budgetlagen till för att förhindra tillfälliga majoriteter som utan ansvar ökade på statens utgifter på enskilda områden utan att ta hänsyn till helheten. Att välja ytterligare skattsänkningar framför investeringar på viktiga områden i det svenska samhället är i grunden en avgörande fråga för den framtida politiska färdriktningen.

Ett sådant val, om det ska genomföras måste naturligtvis grunda sig på en politisk majoritet bland folkets valda representanter i Sveriges Riksdag och inte genom en budgetlag som tillåter detta i minoritet. Den styvnackade borgerligheten får kliva ned från sina taburetter och diskutera och söka stöd för sin politik och kompromissa istället för att sitta och gnälla bakom stängda dörrar!

Till sist vill jag bara klargöra så inget missförstånd uppstår! Jag står till fullo bakom nuvarande budgetlag och dess regler. Jag har dessutom varit med och genomfört dem i Sveriges Riksdag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons