Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Erik Österberg (S): Ordning och reda i statens finanserär grundläggande i Socialdemokraternas vårbudget

Annons

Den moderata självinsikten är inte den bästa, det kan vi konstatera efter Staffan Anger, Jessica Polfjärd och Åsa Coenraad verklighetsdistanserade debattartikel i VLT den 7 maj. Över 400 000 är arbetslösa, var fjärde ungdom står utan arbete och samtidigt uppger sju av tio företag att de har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Var femte företag har tvingats säga nej till en order för att de har saknat personal. Svensk arbetsmarknad befinner sig i ett allvarligt läge, vi socialdemokrater tycker att detta är oacceptabelt. Den borgerliga regeringens lösning är sänkt krogmoms, Moderaterna tror att vi kan äta oss ur krisen.

Alliansen gick 2006 till val på en sänkt arbetslöshet och ett minskat utanförskap. Anders Borg kallade sju procents arbets-löshet för massarbetslöshet inför valet 2006. Att den i dag är högre ser inte Moderaterna allvarligt på, detta är upprörande och provocerande. Sedvanligt vill Moderaterna att vi socialdemokrater ska ta ansvar för samhällsproblemen när vi i själva verket sitter i opposition. Man kan inte styra från passagerarsätet och nu kräver vi att regeringen tar sitt ansvar och slutar skylla ifrån sig.

Vi vill avskaffa den generella halveringen av arbetsgivaravgiften för unga. Det är en extremt ineffektiv och dyr åtgärd, på cirka 16 miljarder kronor per år, som inte leder till jobb för unga. Riksrevisionen har påpekat att förlusten är större än satsningens reella vinster. Den ger i stället en kraftigt ökad vinstmarginal för företag som sedan tidigare har en hög andel anställda under 26 år.

Vi vill stoppa detta slöseri med skatte-medel och i stället investera i sådant som vi med säkerhet vet ger jobb för unga, så som utbildning. Unga som saknar gymnasie-kompetens löper störst risk att bli och förbli arbetslösa, arbetslösheten i denna grupp är cirka 40 procent. Därför föreslår vi ett utbildningskontrakt som vänder sig till den som är arbetssökande, under 25 år och inte har fullgjort gymnasiet.

Syftet är att hjälpa unga till jobb och praktik:

Ÿ Jobb enligt ”Västeråsmodellen” med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid

Ÿ Praktik hos privata eller offentliga arbets-givare samt studier på halvtid eller deltid

Ÿ Utbildning på heltid, vid komvux, yrkesvux eller folkhögskola

Ÿ Ett särskilt studiestöd eller förhöjt studiebidrag

Vår vårbudget bygger på att ordning och reda i statens finanser är grundläggande. Det finanspolitiska ramverk som utvecklats av tidigare socialdemokratiska regeringar är en central förklaring till att de svenska statsfinanserna är starkare än i de flesta andra jämförbara länder. När Moderaterna avvisar vårt förslag att komplettera det finanspolitiska ramverket med ett mål för sysselsättningen så har partiet per automatik också sagt nej till att långsiktigt säkra robusta offentliga finanser och en hög kvalitet i välfärdstjänsterna. Att Moderaterna aldrig varit ett parti som värnat välfärden är ingen hemlighet. Men att partiet nu också tycks vilja bryta den samsyn vi har haft kring vikten av sunda statsfinanser är djupt beklagligt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons