Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Erik Österberg (s): Politiska skamgrepp om (s)-politik

Annons

Jörgen Johansson (c) argumenterar för sin politik på ett sådant sätt att känslan blir att han framför allt försöker övertyga sig själv om dess förträfflighet. Han använder sig dessutom av politiska skamgrepp då han påstår att den socialdemokratiska oppositionspolitiken saknar ekonomisk verklighetsförankring. Johansson vet mycket väl att den socialdemokratiska politiken som den framställs i vår ekonomiska budgetmotion tar ett fullständigt ekonomiskt ansvar, som innebär att det måste var ordning och reda i statens affärer. Därutöver innehåller den en tydligt rättvis politik där vi inte skattemässigt vill göra skillnad på den som arbetar gentemot den som har arbetat, alltså våra pensionärer i samhället.

Johansson har i sitt riksdagsarbete arbetat för och röstat fram en politik som innebär att en genomsnittlig pensionär betalar i princip 1 000 kronor mer i månaden i skatt än vad den gör som jobbat ihop samma summa pengar.

Om nu regeringens politik är så bra som Jörgen Johansson försöker framställa den och om nu jobbskatteavdraget är mirakelkuren bakom detta så är det ju synd att inte allmänheten upptäckt detta av sig själv, utan nu ska regeringen ge Skatteverket ett särskilt uppdrag att informera allmänheten om jobbskatteavdragets förträfflighet.

Detsamma gäller regeringens politik. Förträffligheten borde nog framstå av sig själv om den finns där, utan att man måste ödsla skattepengar på att en myndighet ska informera, så att regeringens tillkortakommanden inte ska upptäckas. Sanningen är ju den att arbetslösheten i Sverige är i princip lika hög som i Finland för att bara ta ett exempel. Vi får gå långt tillbaka i tiden för att hitta motsvarande situation.

Regeringen har satsat på skattesänkningar när det är utbildning av de arbetslösa som leder framåt. Det talar tidigare erfarenheter för, liksom gällande forskning på området.

Till sist kan jag inte låta bli att konstatera att regeringens tafatthet snart lett till att svensk fordonsindustri är kraftigt desarmerad för att inte tala om fiaskot omkring Vattenfall. Jörgen Johansson, som numera liksom sin partiordförande är för kärnkraft, kan väl till en början se till att det helstatliga företaget håller i gång de kärnkraftverk som man har innan man börjar fantisera om nya.

Eller spelar Johansson med i Vattenfalls prisspekulationer när man låter hälften av kärnkraftverken stå stilla mitt i vinterkylan? Johansson bör tala om för sin partiordförande att ägarstyrning inte är det samma som ministerstyre.

Sven-Erik Österberg

Riksdagsledamot (s) för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons