Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Erik Österberg: Svenska folket vill inte ha systemskifte

Annons

Rubriken på Mats Odells inlägg den 28 juli är "Bättre att satsa på vård än vodka". Det kan jag hålla med om och skulle vara oerhört förvånad om Mats Odell skulle ha en annan uppfattning. Men det är inte i tyckandet som Mats Odell har problem utan i hur den regering han sitter i agerar i fråga efter fråga.

Mats Odell verkar omedveten om vart den politik som han är med och för leder på sikt. Statligt ägande kan alltid övervägas och diskuteras precis på det sätt som den socialdemokratiska regeringen gjorde tidigare. Den nuvarande regeringens utförsäljningsstrategi har överhuvudtaget vare sig diskuterats eller övervägts. Den är en ideologisk valvinstreaktion som verkställs av en lycklig Odell med rosenröda kinder. Men olika instanser har haft synpunkter, som han nu helt sonika kör över. Som det senare kan nämnas Riksrevisionen.

För min del kan jag inte begripa på vilket sätt en utförsäljning av SBAB skulle kunna gynna svenska folket då tänkta köpare är konkurrerande banker som inte vill annat än att ta bort en svår konkurrent. En konkurrent som sett till att ge villkor som sparat miljontals kronor åt svenska kunder.

Om nu Odell inte gillar vodka utan hellre vård som han säger, så måste jag ställa frågan om Odell verkligen tror att spritengagemanget på svenska marknaden skulle bli mindre med privata utländska ägare med stora intressen i den internationella alkoholmarknaden. Dessutom med aktieägare som vill en sak: högsta möjliga avkastning. Förmodligen kommer det att fordras mera vård för alkoholskador. Rubriken kanske mera rätt skulle ha varit: "Först vodka sedan vård".

Problemet är att dessa ohämmade utförsäljningar utan analys och diskussion tillsammans med er övriga politik håller på att förändra Sverige i grunden. Särskild skattetabell till dem som jobbar, övriga ska betala högre skatt. Till detta försämrade villkor för alla som behöver samhällets stöd vid sjukdom, arbetslöshet, olycksfall, förtidspensionering med mera. Öppnandet för försäkringspatienter på de offentliga sjukhusen kommer på sikt att skapa dubbla kösystem och gissa, Odell, vem som kommer att få vård först, ja inte blir det pensionären utan försäkring.

Varje tänkande människa i detta land begriper att sjukdom och olycka kan slå till när som helst och drabba vem som helst. Då behövs ett tryggt system som ser till att livet inte behöver ändras totalt därför att jag blivit drabbad. Det har svenska folket begripit om man ser till opinionen under våren. Svenska folket ville ha mer jobb, det är sant, men de ville inte ha ett systemskifte. Nu får de mer jobb tack vare den bästa konjunkturen på 40 år och systemskifte genom Odell och hans kompisar i den moderatledda regeringen.

Till sist, Odell, trots dina utförsäljningar tillför ni inga pengar för att förbättra välfärden. Däremot tog du bort stödet för byggandet av hyresrätter och tyckte i en debatt när du fick frågan var studenterna skulle bo när det saknas studentbostäder att de kunde vara inneboende. Är det så ditt välfärdssamhälle ska se ut så betackar jag mig.

Sven-Erik Österberg

Riksdagsledamot för socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons