Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven G Sjöberg: Nya lösningar kan vara gamla

Annons

I lördags skrev Christina Ericsson (c) att vi måste energimässigt satsa på "sol, vind, vågor, vatten, jord, berg och sopor". Samma sak sade en (fp)-riksdagskvinna häromdagen vid ett miljömöte i Västerås.

Då, som nu, vill jag bara påpeka att ett hållbart energislag som redan existerar, globalt spritt och demokratiskt fördelat, som inte behöver brytas, raffineras eller distribueras är muskelkraften.

Varför nämns inte denna outsinliga, nyttiga, hållbara kraftkälla i sammanhamget? Den kanske ligger för nära fötterna för att man ska se den och tänka på den?

Det skulle ge en mycket positiv effekt på folkhälsan, förebygga hjärt-kärl-sjukdomar, minska oljeberoendet, buller, trängsel och avgaser samt ytbehovet för bilar i tätorterna om de enpersonsresor som är under fem kilometer ersattes med trampkraft.

Dessutom vore det oslagbart, ekonomiskt sett, även om skatteavdraget för cyklister skulle höjas rejält.

Uppfinningen "cykelbanor under tak, med medvind i båda riktningarna" existerar och skulle kunna implementeras på lite längre sträckor. Kanske varje kontorist skulle kunna ha en trampgenerator under skrivbordet?

I jakten på "nya lösningar" är det viktigt att även ta fram gamla beprövade metoder. Gud, boken och cykeln är några av mänsklighetens bästa uppfinningar.

Sven G Sjöberg

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons