Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Gunnar Wallin: Det är fel om alla trafikanter själva ska bestämma sina egna trafikregler

Annons

Engelbrektsplans trafikmiljö ändrades för något år sedan till en försöksplats där trafikregler skulle tas bort och trafikanterna skulle själva få göra värderingar över hur man skall ta sig fram runt torget med olika fordon eller gående. Hur har detta fungerat? Ja, osäkerheten om hur man skall gå, köra med bil eller cykla är hos många stor.

Om man ska åka bil via Engelbrekts-gatan och in på Engelbrektsplan skall man passera en upphöjd trottoarkant, vilket gör att många bilister vänder och tror att man inte får åka in på torget. De som fortsätter blir tveksamma över hur de bör köra.

På marken har tidigare funnits något som kan liknas vid ledlinjer men dessa har bitvis tagits bort eller försvunnit av annan anledning. På vintern har väghållaren plogat en väg rakt fram mot Domkyrko-esplanaden men detta går nog inte längre på grund av de runda sittplatserna som placerats ut.

Det går inte heller att som tidigare köra med bil rakt fram mot Domkyrkoesplanaden. Hur skall man då köra för att göra rätt? Eftersom det inte finns några gemensamma regler så får man troligen välja väg själv. Varför stänger man inte av Engelbrektsgatan för biltrafik genom Engelbrektsplan?

Att ta sig över Vasagatan mot biblioteket är ett vågspel både som cyklist och gående. De enda markeringar som finns är nedsänkta trottoarkanter på båda sidor av Vasagatan. Här skall gående och cyklister välja själva hur de ska bete sig. Om halva gänget som vill cykla eller gå över Vasa-gatan är tveksamt över hur de skall göra dessutom skall blanda sig med andra halvan som för sig själv fattat ett beslut hur man gör på platsen så blir osäkerheten stor.

Jag tycker att det är fel om varje bilist, cyklist eller gående själv ska bestämma sina regler. Vad är det som säger att man även skapar sina egna regler på övriga gator, vägar eller gång- och cykelbanor när man åker på andra platser? Man har sina egna hastighetsregler, sin egen tolkning för hur man kör mot trafikljusets gula sken och hur man kör i cirkulationsplatser eller ute på vägen.

Jag tycker att vi alla skall försöka att följa de regler som finns i trafikförordningen, så att alla vet hur man bör köra i olika sammanhang. Klara regler bör eftersträvas överallt i trafiken.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons