Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Helander: Var försiktig med mobilmaster

I Miljömagasinet nr 7/2009 berättas om en sensationell dom i en överprövningsdomstol förra månaden i Frankrike.

Annons

En mobiloperatör har dömts att ta bort en mobilmast eftersom den utsatte närboende för hälsorisker.

Domen, som är prejudicerande, har slagit ner som en bomb i Frankrike och har chockat mobilindustrin, som nu kan vänta många rättsprocesser från enskilda som drabbats av svåra symptom och sjukdomar sedan mobilmaster satts upp i närområdet.

Operatören har också dömts att betala skadestånd till de personer som drog operatören inför domstol.

Domen motiveras bland annat av att "det finns en risk för hälsoeffekter eftersom det inte kan förnekas att kompetenta auktoriteter, såväl nationellt som internationellt, rekommenderar tillämpning av försiktighetsprincipen...". De auktoriteter som bland annat åberopas är en internationell sammanslutning av vetenskapliga forskare som har granskat mer än 2000 vetenskapliga rapporter där man fastställt att gränsvärdet för mikrovågsstrålning är tusentals gånger för högt med påtaglig risk för en rad dödliga sjukdomar.

Domen bygger också på en tillämpning av försiktighetsprincipen, som även finns i svensk lagstiftning och innebär att avsaknad av vetenskaplig bevisning inte får anföras som skäl att inte vidta försiktighetsåtgärder.

I höstas uppmärksammade även EU-parlamentet Bioinitiative-rapporten och har uppmanat EU-kommissionen att sänka gränsvärdena.

Mot denna bakgrund uppmanar jag därför miljö- och hälsoskyddsförvaltningen samt byggnadsnämnden att utnyttja kommunens monopol enligt plan- och bygglagen vid bygglovsärende för att säkerställa att försiktighetsprincipen iakttas i ärenden där det finns risk för att elektromagnetisk strålning medför hälsorisker.

Sven Helander

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons