Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Jansson: Bättre att satsa på mer kärnkraft än vindkraft

Annons

Det är beklämmande att höra diskussionerna angående energibehovet och samtidigt veta att alla de beslut som regeringar, riksdag och kommuner har fattat genom åren till stor del bygger på okunskap, naivitet och förut-fattade meningar. Till exempel Birgitta Dahls beslut att förbjuda byggnation av fler kärnkraftverk! Eller den stora missen att inte bygga en Securereaktor i Mälardalen!

Men, ett stort ansvar för dessa misstag ligger också hos alla de välutbildade tekniska "snillen" som arbetade och utvecklade tekniken inom Atomenergi, Asea Atom och sedermera ABB Atom. Dessa personer som ägde all kunskap skulle ha påverkat samhället betydligt mera och på så vis skapat underlag för bättre beslut, men i dag så har denna kunskap gått i pension eller flyttat utomlands.

Det finns dock fortfarande ett antal genier kvar som man borde kunna engagera i en utfrågning för att skapa en stark opinion för byggande av fler kärnkraftverk i Sverige.

Dessa personer finns i Västerås.

Ansvariga kommunpolitiker har slarvat bort dessa möjligheter ända sedan den tid då Asea slogs ihop med Atomenergi och projekterade de första verken i Sverige, det var en teknik som kommunpolitikerna inte förstod och då skulle man inte uppmärksamma detta. Ansvarslöst i högsta grad!

Vad som behövs är att alliansen tar initiativet till en eller flera debatter/utfrågningar med inbjudan till de personer som sitter inne med sakkunskapen och kan förklara till exempel:

1. Skillnaden mellan en konverterad rysk plutoniumfabrik, typ Ignalina och Tjernobyl, och en svensk BWR eller en PWR från GE.

2. Vidare skall man få fram hur en svensk reaktor är uppbyggd så att gemene man förstår!

3. Förklara de olika säkerhetssystemen så folk inser betydelsen.

4. Finessen med oberoende kylsystem och så vidare.

Denna typ av sakkunnig information skulle skapa starkare opinion för att bygga ut en tillförlitlig energi i stället för denna osäkra dyra vindkraftenergi som alltid kräver uppbackning! Drifttiden, enligt ÅF 2006, var endast 20 procent.

Samma resultat har SwedPowers driftuppföljning kommit fram till, i april 2006.

Många personer tror att vindkraft skall frälsa världen, vilket sannolikt är nästa stora missförstånd. Denna energi är mycket dyrbar och endast tillgänglig korta perioder.

I dag kommer rapporter från Finland, som bygger TVO 3, att det är stora brister i bygget och tydligen en hel del fusk, vilket inte skulle kunna förekomma om man har kompetent personal och bra kontroll, vilket sannolikt är den grundläggande orsaken. Det skall bli intressant att följa detta bygge fram till första start och provdrift. Vi är ännu bara i början.

En annan "skandal" som bygger på prestige var att stoppa Barsebäck 1 och 2, landets mest välvårdade och tekniskt fulländade kraftverk efter uppgraderingarna. Detta är en nationalekonomisk katastrof av stora mått som man borde kräva ersättning av Danmark för. Men så långt vågar inte en svensk regering gå.

Om man åker E6 förbi Landskrona kan man vid klart väder se alla danska kolkraftverk blåsa ut svart sot som med sydvästlig vind blåser in över Västsverige och försurar svenska vatten. Bakom kulisserna i Danmark sitter gamla beslutsfattare som flinar och gnuggar händerna efter att ha fått stopp på Barsebäck. Sorgligt!

Vi borde ha förskonats från sådana miljöförespråkare som Thorbjörn Fälldin och Birgitta Dahl, vilka orsakat stor försening i det tekniska utvecklingsarbetet för bättre energi. Birgitta Dahl som tog alla tillfällen till att tala om hur miljövänlig hon var som inte hade bil, men hon nämnde aldrig att hon åkte taxi mellan bostaden i Uppsala och Stockholm.

Man måste fråga sig om det är god politik av regeringen att fortsätta med subventionen av vindkraften. Visserligen finns beslut om att miljöbidraget på 6,5 respektive 15 öre per kilowattimme skall tas bort inom några år. Om man avskaffar dessa bidrag torde vindkraften snabbt självdö! Men till fleras förvåning skall regeringen nu bygga 6 000 vindsnurror som skall misspryda naturen och vara tillgängliga cirka 20 procent. Det vore bättre om Vattenfall och Sydkraft med sina enorma vinster tillsammans med staten satsade några miljarder och bygger nya kärnkraftverk i Forsmark och Oskarshamn. Helst då cirka tre gånger större än F3 och O3.

Sven Jansson

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons