Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Larsson (S): M har snarare bekämpat än kämpat för rättvisan

Annons

När man läser Moderaternas nya idéprogram märker man redan i ingressen att det är något lurt. Jag citerar:

”Vi människor har en stark känsla för rättvisa. Orättvisor upprör oss ofta djupt. Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för en rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande. En viktig utgångspunkt är att alla ska kunna utveckla sina liv oavsett bakgrund.”

Rösträtten gällde inte alla det var djupt orättvist, men dåtidens moderater var motståndare till allmän rösträtt. Förr hette de högerpartiet och som sådant bekämpade de demokratins utbredning i vårt samhälle inom olika områden som är grunden för vårt välfärdssamhälle.

Jag minns debatten om barnbidragets införande. Högern var emot. Jag minns debatten om införandet av den tredje semesterveckan. Högern var emot. Jag minns debatterna om de olika utbildningsreformerna. Högern var emot. Jag minns debatterna om reformerna inom arbetslivet Lagen om anställningsskydd, bland annat. Högern var emot.

Högerpartiet ändrade sitt namn och kallade sig för Moderaterna, men politiken var densamma djupt orättvis.

Nu leder de en regering som för en mycket orättvis politik mot bland annat arbetslösa, sjuka och pensionärer. Klyftorna mellan olika inkomstgrupper stiger undan för undan. De ekonomiskt starka har fått stora skattesänkningar.

Man kan med fog fråga var rättviseperspektivet finns som är med i ingressen. Jag kan konstatera att den gamla högerpolitiken finns kvar i en nygammal form som alltid känns igen genom sin orättvisa profil och som känns för dem som drabbas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons