Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Larsson (S): Många vårdskador kan undvikas om bara viljan finns

Nu hoppas jag att landstingsledningen tar krafttag och går ifrån denna så kallade Potemkinorganisation till en verklig.

Annons

– Landstinget är skyldig att ha ett ledningssystem för kvalité och patientsäkerhetsarbete. Vi har gjort ett antal stickprover ute bland verksamhetschefer och personal för att stämma av hur systemet fungerar, säger Lena Gabrielsson, inspektör på Socialstyrelsen, i Tvärsnytt den 23 april.

– Man kan säga att det finns ett ledningssystem på pappret, men det är inte förankrat i organisationen och det är inte ändamålsenligt. Ansvarsarbetet för det här är otydligt, chefer och personal upplever att mycket av vårdgivarna och landstingsledningens direktiv fokuserar på ekonomi, fortsätter hon.

– Vi tar den kritiken på största allvar. Vi har arbetat intensivt det senaste året med att förbättra patientsäkerheten. Patientsäkerheten står högst på vår agenda, säger Monica Berglund, landstingsdirektör Västmanland.

Detta betvivlar jag. Jag har under flera år följt patientsäkerhetsarbetet. Detta arbete är mycket viktigt enär det är många som drabbas varje år. Omkring 3 000 patienter avlider i onödan och det är åtskilliga tusen som drabbas av vårdskador. Här finns det också stora mörkertal beroende på att alla skador inte kommer fram.

Av vad som har hänt inom arbetslivet och inom arbetsmiljön vet vi att säkerhetsarbetet är mycket viktigt.

Vi kan undvika många vårdskador om bara viljan finns och frågan är: hur det är med detta?

Förra året i oktober arrangerade Landstingets landikappråd och Landstingetspensionärsråd ett seminarium om patientsäkerhet. Då presenterades den patientsäkerhetsorganisation som gäller i vårt län. Denna organisation ansåg vi var suverän och vi trodde på denna.

En av deltagarna var landstingsstyrelsens ordförande Tomas Högström.

Nu när jag läser Socialstyrelsens rapport känner jag mig grundlurad. Enligt deras tillsyn är denna organisation endast en skiss på ett papper.

Jag besökte Trollhättan och talade om patientsäkerheten i landet vid en PRO-kurs. En av deltagarna som talade var en säkerhetsläkare från Nedre Älvsborgs lasarett (NÄL), som på ett intressant sätt berättade om sitt arbete.

Nu hoppas jag att landstingsledningen tar krafttag och går ifrån denna så kallade Potemkinorganisation till en verklig.

Hur kommer Tomas Högström och Birgitta Andersson (C) agera för att få i gång patientsäkerhetsarbetet i landstinget ?

En tidsplan måste presenteras snarast enär tryggheten är i djup fara.

Revisionen bör granska hanteringen av patientsäkerhetsarbetet i landstinget!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons