Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Olov Degerman: Venezuela visar vägen

Annons

Tänk om väljarna idiotförklarar de politiska partierna? Den 12 juli gick fyra riksdagsledamöter från den borgerliga alliansen ut och anklagade socialdemokraterna för att

idiotförklara väljarna.

Varje parti som förlorar i val har självfallet lätt för att tala om hur fel väljarna har röstat. Detta är ingenting speciellt för socialdemokratin.

Politiken är dock betydligt mer komplicerad än vad som framgår av valresultaten. Skillnaden mellan riksdagspartierna är inte så stora som man inför valen försöker göra gällande. Alla partier är mer eller mindre borgerliga, och de har närmat sig varandra.

Det finns till och med socialdemokrater som tar lätt på att den borgerliga alliansen övertagit regeringen. De menar att de kan inte göra så mycket eftersom socialdemokraterna har regerat Sverige under så lång tid och därmed satt dagordningen för svensk politik.

Fredrik Reinfeldt var medveten om detta då han inför valet 2006 föredrog att kalla sitt parti moderaterna för "det nya arbetarpartiet". Från den borgerliga högern är inte sympatierna för alliansregeringen hundraprocentig. Den anser att regeringspolitiken är allt för socialdemokratisk.

Hur uppfattas då detta hos väljarna? De flesta väljare - utom de allra mest partitrogna - röstar på det som de anser minst dåliga alternativet. Där har vi alltså nyansskillnaderna i politiken, inte några radikala förändringar av politiken och samhället i sin helhet. Generellt innebär detta att vi

i bästa fall har stannat upp vid det som den franska revolutionen proklamerade, nämligen frihet, jämlikhet och broderskap, den borgerliga demokratin. Det betyder att vi som medborgare och väljare inte kan rösta på andra än borgerliga partier.

Då Lenin 1917 reste genom Sverige och träffade dåvarande vänstersocialister gav han följande karakteristik över läget i Sverige: "Ni svenskar är ett intelligent och

organisatoriskt kunnigt folk, men ni är

borgerliga, till och med ni i vänstern är borgerliga. Branting tror mer på Ententen (sammanslutning under första världskriget mellan England, Frankrike och Ryssland) än på proletariatet." Detta var det konstaterande som Lenin gjorde utan att han idiotförklarade det svenska folket.

De etablerade partierna i Sverige som svarar för nyansskillnaderna i politiken förmår dock inte att fånga upp alla väljare. Men de missnöjda förmår heller inte att

söka sig till något alternativ, utan fortsätter marschen högerut och röstar på ett parti som sverigedemokraterna, vilket vi fick se i det senaste valet.

Svenska folket är borgerligt, beroende på den hegemoni som råder i samhället. Att så blir förhållandet genom alla tider är knappast troligt. I dagens värld anmäler sig nu andra alternativ som vänder sig mot den nyliberala globaliseringen som också satt sin prägel på det borgerligt demokratiska Sverige.

Det som nu sker i Venezuela är värt att uppmärksammas och studeras. Där är man nu i färd med att bygga socialismen i det tjugoförsta århundradet. Venezuela bryter mot det som är gängse politiska metoder också i borgerligt demokratiskt styrda länder.

De borgerliga partierna har där kommit att avslöjas som korrupta med sin representativa demokrati. Därför inför man

direkt demokrati med en socialistisk målsättning som ska byggas underifrån bland folket och inte av något parti.

Venezuela är naturligtvis inte Sverige. Men också i Sverige vill medborgarna ha mer att säga till om och kräver bland annat folkomröstningar i olika viktiga frågor,

något som ligger i tiden.

Sven-Olov Degerman

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons