Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Svensson: En röst på euron

Har under årets semester haft tillfälle att få använda den förträffliga valutan euro. Tillbringade först en vecka i Grekland efter att ha köpt lite euro.

Annons

Efter hemkomsten fanns det pengar kvar i "eurobörsen" och vi beslutade att åka till Åland vilket vi gjorde vid ett par tillfällen. Samma peng fungerade där också, tänk vad bekvämt.

Kan inte släppa tanken på varför vi står utanför, vi vill vara med i klubben men vi vill inte göra som de andra medlemsländerna. Letade på nätet och hittade riksdagens EMUutredning från oktober 1996 och där kan man läsa följande: "Med den nuvarande höga arbetslösheten är det ett stort risktagande att delta i valutaunionen och därmed göra sig av med möjligheten att möta nya ekonomiska chocker genom att låta kronan sjunka i värde." Samt lite längre ner i samma utredning: "Om arbetslösheten skulle pressas tillbaka kraftigt och statsfinanserna skulle bli mer stabila påverkar det utredningens bedömning av ett deltagande i starkt positiv riktning" samt "med stor sannolikhet ökar de politiska kostnaderna i form av förlorat inflytande inom EU ju längre Sverige väntar med ett inträde och ju fler länder som deltar".

Arbetslösheten har sjunkit och vi reser som aldrig förr, fler borde ha insett fördelarna med att vara med i EMU fullt ut. Vid folkomröstningen 2003 sade 55,9 procent nej till ett svenskt deltagande i valutaunionen. Har vi en ny folkomröstning senast i samband med nästa riksdagsval så tror och hoppas jag att ja-sidan vinner en jordskredsseger och att vi inför euron så fort vi kan.

Sven Svensson

kristdemokrat och EU-medborgare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons