Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk Energi: Utbud möter efterfrågan även på elmarknaden

Junilistans Tord Wiklund kräver förnyelse i energipolitiken och menar att den dyra vindkraften snart slår igenom med prisökningar hos konsumenterna.

Annons

Den elproduktion som ger dyrast el "premieras och sätter priset för hela marknaden".

Det låter på Wiklund som att prissättningen inom elbranschen på något sätt är speciell. Det är den inte, tvärtom.

Marginalprissättning, eller marknadsprissättning som det också kallas, bygger på att utbud möter efterfrågan på en gemensam handelsplats, och finns på alla marknader. Det innebär att den för tillfället dyraste enheten som behöver produceras för att täcka efterfrågan sätter priset på varan. Denna princip är underliggande för de flesta råvaror som stål, papper, olja, för att nämna några exempel. Skillnaden är att dessa varor kan lagras.

Denna typ av prisbildning är allmänt vedertagen och förklarades första gången för drygt 200 år sedan. Det är alltså ingenting konstigt med den. Det kostar olika mycket att producera el. Så länge som den billiga elen inte räcker till alla skulle alternativet vara att tvinga någon central funktion att administrativt bestämma vem som skulle betala ett högt respektive lågt pris för elen.

Wiklund hävdar att vindkraften har en produktionskostnad som närmar sig 100 öre per kilowattimme och att detta därför skulle sätta priset. Detta är fel. Det är korrekt att vindkraftens totala produktionskostnad kan ligga i detta härad, men det gäller att skilja på fasta och rörliga kostnader. Det är de rörliga kostnaderna - för drift, bränslen, reparationer och underhåll - som är intressanta för prissättningen av elen. Här är vattenkraften och vindkraften allra billigast.

Vindkraften har stora fasta kostnader, det vill säga det kostar mycket att uppföra ett vindkraftverk. Här får vindkraftsproducenten täckning genom elcertifikat som alla svenska konsumenter betalar för. Det är ett politiskt beslutat system som ska gynna miljöriktig och förnybar elproduktion.

Därför kommer en kraftig vindkraftsutbyggnad inte att påverka priset till kund.

Helena Olssén

regionchef, Svensk Energi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons