Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk modell ger tillväxt och arbetslöshet

Annons

Till viss del hade statsminister Göran Persson rätt när han i Västerås gav intryck av att den goda tillväxten beror på regeringspolitiken och på den svenska modellen.

På grund av fel politik har Sverige tvingats till hög automationsgrad, maskiner gör jobben, företag vågar inte anställa, och många arbetsplatser är under-bemannade. Detta ger prisvärda produkter och god tillväxt i en rådande högkonjunktur.

Tyvärr har detta sitt pris, mer än en miljon innevånare i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden och lever på bidrag.

Vad skall vi göra i Sverige för att få dem som står utanför arbetsmarknaden tillbaka?

Den grymma sanningen är frågan som aldrig ställs " vill någon det"? Ja, majoriteten av de arbetslösa och sjuka, men alla andra? Just nu går Sverige bra. Skulle lönsamhet och tillväxt bli bättre om den dryga miljonen kom tillbaka till arbetet?

Nej, inflationen och därmed räntor skulle rusa i höjden med den dämpning av tillväxten som då följer. Vi är i en högkonjunktur och har budget- och handelsöverskott utan deras medverkan. Denna grymma sanning är på lång sikt destruktiv för landets ekonomi, för människors självkänsla och framtidstro och får inte accepteras. Dessutom, risken finns för att detta utanförskap ökar vid en lågkonjunktur och får förödande konsekvenser.

Vi måste alltså ändra strukturen i svensk näringspolitik för att kunna erbjuda fler jobb. Bland annat gynna investeringsviljan i stället för höga aktieutdelningar.

Eftersom maskiner mer och mer utför arbeten måste produktionsvolymerna öka för att skapa fler jobb. Volvo gör dubbelt så många bussar, för att skapa efterfrågan för dessa fordras att de är mycket bättre och bränslesnålare än konkurrenternas och för detta fordras forskning och utveckling. Skola, forskning och utveckling är alltså viktiga begrepp.

Om basindustrin får tillbaka investeringsviljan och ökar volymerna drar detta även med sig mer arbete hos underleveran-törer. Beträffande småföretagandet måste politiken rikta in sig på att skapa en anda som ger framtidstro, lättnader och förmåga att nyanställa.

Vattenfall ska flytta hem, bygga bort fossilkraften och ordna förutsättningar för billig ren el och hög svensk självförsörjningsgrad. Det gamla svenska trumfkortet inom elmarknaden som har spelats bort skall återvinnas.

Junilistanvill föra in ett nytänkande i svensk politik, skapa riktiga jobb åt alla för att kunna betala för den gemensamma välfärden och för att alla arbetsföra människor ska kunna försörja sig själva som fria och självständiga människor.

Tord Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons