Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk ungdomsarbetslöshet är hög jämfört med EU-snittet

Annons

Politik är att bygga ¿samhällen på teoribildning och analyser. Den nuvarande regeringens teori är att ¿sänka skatter för att ge marknaden så stort ¿utrymme som möjligt. Detta i tron att den ska lösa viktiga samhällsproblem, vilket den inte kan göra. Det enda ¿konkreta förslaget i vår-¿budgeten är att de som äger en bostadsrätt eller villa ska få det lättare att hyra ut ¿några rum och få bättre betalt för dem. I stället för att se till att nå målet ¿40 000 nya lägenheter som är det verkliga behovet.

Det kan sägas att Socialdemokraternas budget inte heller har några skarpa ¿förslag. Det finns dock ett om den mest brännande ¿frågan - ungdoms-¿arbetslösheten. Utbildningskontrakt för vuxna arbets-lösa under 25 år. Det gäller att rädda framtiden för många ungdomar, framför allt för dem som har gått arbetslösa under flera år.

Det finns analys och djupt tänkande bakom detta ¿förslag. Vi har en ungdomsarbetslöshet på nära 25 ¿procent. När Reinfeldt säger att den inte är högre än i andra länder i Europa så jämför han med Grekland, Spanien, Italien, Portugal och Irland, det vill säga de verkliga krisländerna. I ¿länder som Österrike, ¿Tyskland och Danmark är ungdomsarbetslösheten under 15 procent - i Holland så låg som 8 procent.

Det allvarliga med den svenska ungdoms-¿arbetslösheten är att den sedan 2005 legat på en nivå mellan 20 och 25 procent och att vi nu fått många med lång arbetslöshet bakom sig. Det innebär att ungdomars kunskaper faller i värde då de inte tas i bruk. Det som framför allt kännetecknar den svenska ungdoms-arbetslösheten är att den i relation till arbetslösheten för resten av befolkningen är sämst i hela EU. Vårt relativa snitt är 4,1 gånger jämfört med EU-genomsnittet 2,7 gånger. Även Grekland ¿landar på 2,7 gånger.

Det innebär att vi riskerar att permanenta ett ¿strukturellt glapp där vi får sämre avkastning på våra investeringar i utbildning än länder som Danmark med en ungdomsarbetslöshet runt 15 procent eller ¿Holland och Norge som båda har under 10 procent ¿ungdomsarbetslöshet.

I ett sådant läge behövs det ordentligt fasta grepp såsom individuella kontrakt med en mix av utbildning, deltidsarbete och praktik. Inte minst i offentlig ¿verksamhet där många behov är eftersatta. De två miljarder kronor denna reform kostar är effektivt använda pengar. Särskilt om man jämför med den av all expertis utdömda sänkta arbetsgivaravgiften för ¿ungdomar under 25 år. Den kostar 16 miljarder kronor och går främst till ungdomar som redan har arbete.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons