Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska avtal och regler ska gälla i Sverige

Annons

Många människor i Sverige och i resten av Europa känner sig otrygga på sina arbetsplats-er. På senare tid har vi mött människor på arbetsplatser här i Västmanland som är oroliga för vad EU-kommissionens förslag om fri rörlighet för tjänster kan innebära för dem.

Socialdemokratin och fackföreningsrörelsen har i hela sin historia successivt förbättrat arbetsrätt, kämpat för kollektivavtal och minimilöner. Allt för att få ordning och reda och rättvisa på den svenska arbetsmarknaden. Allt fungerar naturligtvis inte perfekt men nu riskerar vi att förlora det som tidigare vunnits.

Går förslaget om den fria rörligheten av tjänster igenom i parlamentet innebär det ett hårt slag mot löntagarnas och småföretagarnas trygghet.

Högerkrafterna med majoritet i parlamentet i dag, är beredda att köpa det med hull och hår.

Förslaget innebär bland annat att varor och tjänster likställs. En vara som är tillverkad i Estland säljs i Sverige till det pris som krävs för att det ska räcka till omkostnaderna i Estland. Så är det redan i dag och har varit under lång tid. Men nu ska det också gälla tjänster.

Går detta igenom innebär det att det fackliga arbetet försvåras eller i värsta fall blir omöjligt. Om den ansvarige arbetsgivaren finns i ett annat land blir det stora svårigheter att bevaka kollektivavtal och andra regler för de anställda.

Helt plötsligt skulle vi få en situation där företag som erbjuder tjänster i Sverige använder sitt hemlands lönenivåer och regler i övrigt. Och facken här skulle inte kunna göra något åt detta. En sådan utveckling är naturligtvis oacceptabel, men dessvärre inte orealistisk.

Hittills har det varit så att det är regler och villkor i det land där arbetet utförs som gäller. Men den principen kan brytas om detta förslag blir verklighet.

Skulle moderaterna vinna parlamentsvalet och vi får en ännu starkare höger i Europa är risken överhängande att det facket och socialdemokratin kämpat för i över hundra år går förlorat. Det moderaterna har misslyckats med under sin regeringstid i Sverige ska de nu försöka genomföra på europeisk nivå.

Vi socialdemokrater och i fackföreningsrörelsen kommer att ta strid för svenska löner, svensk arbetsmiljö och svensk arbetsrätt. Och vi vill inte ställa löntagare i olika länder mot varandra. Men vi accepterar inte att högerkrafterna i Sverige och Europa vill utnyttja skillnaderna i löner och anställningsvillkor för att försämra för löntagarna i länder som har hyfsade villkor.

Vi vill samarbeta i EU för att förbättra för alla. För att få gehör för detta behöver vi fler socialdemokrater i Europa-parlamentet. Så glöm inte att rösta den 13 juni!

PAAVO VALLIUS

PER-INGE AHLBÄCK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons