Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska elever hävdar sig väl

Annons

Agneta Berlinder (fp), påstår i sitt inlägg den 7 augusti att det var betydligt bättre förr med den gamla folkskolan. Hon ondgör sig över att den svenska skolan har halkat efter kunskapsmässigt både i Europa och i världen men detta är inte sant. Tvärtom är det så att svenska elever presterar betydligt bättre än genomsnittet för länderna inom OECD. Det gäller till exempel inom kunskapsområdena matematik, läsförståelse, naturvetenskap och problemlösning. En annan undersökning visade även på att de svenska fjärdeklassarna hade den bästa läsförmågan.

Vi socialdemokrater vill inte återskapa den gamla pluggskolan, för det samhälle som vi lever i i dag är inte detsamma som det var under folkskolans tid. Vi vill inte tillbaka till gamla tider, där disciplin och rädsla stod högt på dagordningen utan vi vill ha elever som tycker det är roligt att gå till skolan, som gillar att samarbeta och utvecklas efter sin egen förmåga.

Socialdemokratisk utbildningspolitik utgår från att lärande stärker människor. Ökade kunskaper ger människor större förutsättningar att utvecklas, att påverka sina liv och få mer inflytande i samhället. Därför får inte utbildning vara bara för några. Utbildning av hög kvalitet är en förutsättning för ett jämlikt och rättvist Sverige. Utbildningspolitiken ska skapa förutsättningar för alla att delta i ett livslångt lärande.

Alla ska med. Så enkelt är det!

Pia Nilsson (s)

riksdagsledamot från Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons