Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska fack styr inte världen

Annons

Fackföreträdarna Mats Engström, Svante Bylund och Per-Inge Ahlbäck angriper i VLT den 10 juni en tidigare debattartikel av mig på ett så svepande, klyschigt och faktabefriat sätt att jag knappt vet hur jag ska svara. De skriver om kollektivavtalen, vilket jag också gjorde. Men i övrigt känner jag inte igen mycket av det som de påstår att jag har skrivit. Det är möjligen inte en cirkulärartikel som skickats ut centralt och där det bara var att fylla i mitt namn?

Jag har inte förordat vare sig lönedumpning eller avtalslösa tillstånd. Däremot har jag redovisat vad 65 procent av 4 000 tillfrågade medlemmar i Företagarna tycker om systemet med kollektivavtal och hängavtal. Det är fakta.

I övrigt kan jag inte göra mycket mer än att upprepa vad jag skrev förra gången:

"Vare sig vi vill det eller ej kommer den globala arbetsmarknaden att påverka de framtida villkoren för oss här i Sverige, och detta måste vi lära oss att leva med. Vi måste komma till en ordning där avtalen på arbetsmarknaden blir mindre kollektiva och mer individuellt anpassade, och inte minst branschanpassade."

Detta och inget annat är vad jag menar och vad jag tror måste uppnås om vi vill undvika sysselsättningskollaps i framtiden. De korta och flexibla anställningar som ungdomar erbjuds, och som Engström, Bylund och Ahlbäck tar avstånd ifrån, måste tyvärr vägas mot risken att företagarna inte anställer alls.

Dagen innan de tre fackföreträdarna fick sin artikel publicerad varslades 1 300 anställda på tre arbetsplatser. Åtminstone 500 av de jobben hotar att flytta utomlands. Det är ännu ett i raden av oroande tecken.

Det som hände för 100 år sedan och framåt här i Sverige kan inte styra det som händer just nu i hela världen. Det inser nog även fackets folk innerst inne.

Olle Wärmlöf

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons