Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska FN-förbundet: Omvärldens stöd behövs

Annons

Bakom FN:s bildande för 62 år sedan låg behovet av ett forum där gemensamma problem kunde dryftas. Det stod tidigt klart att uppgiften skulle bli större än vad grundarna hade tänkt sig. Redan på 1950-talet inrättade Dag Hammarskjöld de fredsbevarande trupperna. Därefter följde frågor som främst rörde den fattiga delen av världen, bland annat fattigdoms-, hälso- och flyktingfrågorna.

I dag, på FN-dagen, kan vi konstatera att världsorganisationen numera också måste hantera frågor som når ända in i hemmen

i den rika världen. Hotet från den internationella terrorismen, spridning av smittsamma sjukdomar och inte minst de globala klimatförändringarna har förändrat tillvaron även för privilegierade människor i väst. Förhoppningsvis får vi se ett större ansvarstagande från rika länder, inte minst för utvecklingsfrågorna och FN:s millenniearbete.

Mitt i allt detta har FN fått en ny generalsekreterare, sydkoreanen Ban Ki-moon. Att forma en roll som ledare för världens viktigaste samarbetsorganisation tar naturligtvis tid. Mycket har gått bra under Bans första månader som FN-chef - annat måste följas noga även framöver.

Det misslyckade nedrustningsarbetet och svårigheterna att hitta en strategi mot de farliga klusterbomberna är plumpar i protokollet, liksom den skakiga starten för det nya FN-rådet för mänskliga rättigheter.

Till framgångarna hör att FN har tagit

ledningen i det globala miljöarbetet. Att

FN:s klimatpanel IPCC tillsammans med Al Gore nyligen belönades med Nobels fredspris är ett viktigt erkännande av klimatförändringarnas betydelse och vikten av att världens länder handlar snabbt. FN:s miljökonferens på Bali i december kommer att visa om stats- och regeringscheferna har förstått allvaret i situationen.

De väpnade konflikterna blir glädjande nog färre, men det hjälper inte dem som drabbas. FN måste få verktyg att hantera även inomstatliga konflikter. Det nya folkrättsliga

begreppet "skyldighet att skydda" behöver ett konkret innehåll.

Inom kort ska nya fredsförhandlingar om Darfur inledas. Omvärlden måste övervaka att Sudans regering och rebellgrupperna åstadkommer verkliga och varaktiga resultat - och vara beredd att bidra till den rekordstora FN-styrka som från årsskiftet ska säkra tryggheten för Darfurs hårt prövade invånare.

Även om FN:s roll nu stärks på flera områden gäller fortfarande den gamla sanningen att organisationen aldrig blir starkare än vad dess medlemsländer tillåter. Tankarna på reformering av FN:s interna arbete möter motstånd från vissa medlemmar. Därför kan fortfarande Kina, trots visst tryck inför OS

i Peking, blockera en tuffare linje mot militärjuntan i Burma. Ett mer representativt säkerhetsråd och minskat användande av vetorätten skulle kunna lösa många knutar.

Också FN:s arbete i fält är under lupp, bland annat genom pilotprojektet "Ett FN" för bättre samarbete mellan olika FN-organ.

Den svenska FN-rörelsen bevakar och debatterar FN-frågorna. Ban Ki-moon har övertagit en världsorganisation i omvandling. Han måste få både Sveriges och omvärldens stöd i sitt arbete för att skapa ett starkare FN för framtiden.

Aleksander Gabelic

ordförande i Svenska FN-förbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons