Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska Kyrkan - "kärast bland samfund på jorden"

Annons

Ett litet barn bärs fram till dopet av sin fadder, en tonåring på väg mot vuxenlivet får hjälp att bearbeta sina livsfrågor, en dödsolycka har skett på ett företag och prästen rycker ut, en ensamstående mamma får ekonomisk hjälp att åka till Stiftsgården i Rättvik för att vila upp sig, en ensam pensionär får ett hem-besök och någon att prata med, en semesterfirare besöker en svensk utlandskyrka, en sångfågel får plats i en kyrkokör, en sörjande tänder ett ljus i sin församlingskyrka och i gudstjänsten möts alla åldrar för att tyda sina liv i ljuset av Guds son, Jesus Kristus.

Ett axplock av det som dagligen händer i våra församlingar i Svenska kyrkan, och om några veckor ska vi återigen välja de kvinnor och män som ska styra detta viktiga arbete i våra församlingar, på stiftsnivå och i kyrkomötet. I valet den 18 september behövs din röst.

Kristdemokrater i Svenska kyrkan består av kvinnor och män som är aktiva i våra församlingar och som vill ta ansvar för Svenska kyrkans arbete och framtid. För oss är hon "kärast bland samfund på jorden". Vi vill fortsätta arbetet med att minska partipolitikens roll inom kyrkan. Men samtidigt vill vi arbeta för att Svenska kyrkan får det stöd hon behöver för att verka som en öppen och demokratisk folkkyrka.

Detta är dock endast den yttre sidan av saken, den inre kan formuleras så: att göra Jesus Kristus känd, trodd och älskad. Därför vill vi arbeta för en kyrka som i allt högre grad uppfattas som ett andligt kraftcentrum nära människorna.

Församlingslivets utveckling är något vi prioriterar mycket högt. Därför värnar vi också om de små församlingarna som ofta utmärkts av idealitet, eldsjälar och ett genuint engagemang. Sammanslagningar av församlingar till större ekonomiskt bärkraftiga enheter kan ibland vara nödvändigt men det måste alltid ske med lyhördhet för vad som är bäst för delaktigheten.

Nyckeln till framgång ligger inte främst i ett överflöd i kyrkokassan utan framför allt i att man vet vad man vill med uppdraget att bedriva gudstjänst, diakoni, undervisning och mission utifrån lokala förutsättningar. I detta betyder dop, konfirmation, vigsel och begravning mycket. Därför är det angeläget att församlingarna tar vara på dessa möten med människor så att kyrkan inte bara uppfattas som en serviceinrättning.

Samtidigt som Svenska kyrkan framträder lokalt som församlingar är hon också en del av något större. På stifts- och riksplanet vill vi lyfta fram frågor som handlar om internationell solidaritet, vårt miljöansvar samt den ekumeniska dialogen med andra kyrkor och samfund.

Svenska kyrkan är också arbetsgivare och har ett stort ansvar för sina anställda. Vi vill verka för den goda arbetsplatsen där anställda och förtroendevalda är väl rustade för sina uppdrag i gemenskap med oss alla som tillhör Svenska kyrkan.

Vi vill att församlingen där du bor ska vara ett öppet och levande hem för just dig, oavsett om du lever i en storstad eller på landsbygden, är ensam eller har familj, är ung eller gammal, sjuk eller frisk, stressad av jobb eller arbetslös.

Marina Nedzewicz Ander

John Sund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons