Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska muslimer måste befria sig från och politisk fascism

Annons

För några dagar sedan var jag på Systembolaget och när jag gick ut blev jag tilltalad av tre tonårspojkar. Jag trodde att de ville få en vanlig upplysning av något slag. Där misstog jag mig. De sade "en muslim som dricker sprit kommer att hamna i helvetet". Jag frågade "Var har ni lärt er sådana dumheter?" "I Al-Fajrskolan", svarade de, en koransom hjärntvättar unga flickor till underdåniga kvinnor och unga pojkar till fundamentalister. Jag log och fortsatte min väg, samtidigt som mina svarta tankar gick till Mona Sahlins och Britt Sandströms integrationspolitik.

Händelsen återförde mig till 1954. Det var då Tunisien fick sin autonomi och det bestämdes att elever från sjunde klassen skulle ha undervisning i islam under en timme varje månad. Av 22 elever i min klass var vi bara två muslimer som utsattes för denna pina. Eftersom min kamrat och jag hade dåliga erfarenheter av koranskolor bestämde vi att lägga en fälla för den nye läraren. Vi frågade i tur och ordning om Brigitte Bardot, Sofia Loren, Monroe och alla andra skönheter, som inte var muslimer, skulle hamna i helvetet? Självklart fastslog han. Och ni magistern, tror ni att ni kommer till paradiset? Utan att tveka sade han: "Naturligtvis!"

-Då föredrar vi helvetet som är roligare än paradiset, som verkar vara tråkigt, sade vi, tog våra väskor och sprang ut till rektorn som befriade oss från eländet. Syftet med dessa rader är egentligen en hyllning till två modiga muslimska kvinnor : Wafa Sultan och Fawzia Zouari.

I en intervju i den danska televisionen som frågade Wafa Sultan om hennes syn på de så kallade Muhammedsvarade hon utan tvekan :

"Vi, muslimer har under flera sekel varit gisslan i vårt eget system, tuktade av vår religion, och skapat våra egna fängelser. Vi har aldrig lyssnat till andra röster som kommit utifrån vår närmaste omgivning. Vi är helt enkelt inte vana att höra andra röster. Vi är knappast tillåtna att lyssna på våra egna röster. Äntligen dyker Muhammedkarikatyrerna upp. Jag ser dem som en spricka i vårt fängelses murar. De är bara av godo. Vi behöver andra människor utanför vår egen miljö för att riva ner dessa väggar.

Jag har länge levt som en fånge tills jag kom till USA. Det var min vistelse i detta land i 17 år som befriade mig och hjälpte mig att komma ur den lilla asken där de flesta muslimer lever. Muhammedkarikatyrerna var absolut positiva och Jyllands-Posten skall ha stort tack för sitt mod. Den muslimska världen behöver flera och mera vågade karikatyrer. Vi, alla muslimer, måste vara tacksamma och glada för ett sådant synsätt. Det hjälper oss att förbättra vår tro?Islam är inte bara en religion, den är också en politisk ideologi som predikar våldet och förhärligar döden. Den passar perfekt alla diktatorer som härskar i den muslimska världen?"

Fawzia Zouari som är journalist har i alla sina över dussintalet böcker bekämpat den islamiska fascismen. I sin senaste artikel i tidskriften Jeune Afrique berättar hon om en undersökning hon gjorde i Tunisien och blev bestört över den växande skaran av beslöjade kvinnor. Så här berättar hon om hur slöjan når kvinnor:

"Jag var i Hammamet, år 2004, en turistort fem milfrån Tunis. Under en promenad längst stranden utanför turisthotellens områden kunde jag inte tro mina ögon. Befann jag mig verkligen i det Tunisien där förre presidenten Habib Bourguiba uppmuntrade kvinnorna att befria sig från slöjor, sträva efter jämställdhet med männen och utbilda sig? I havet badade en stor majoritet, om inte alla kvinnorna med långa bruna linnen. Jag frågade en av de badande varför de hade så mycket kläder på sig?. Den unga kvinna jag tilltalade hade till och med sina strumpor på. Hon betraktade mig överlägset och sade: Det är Amrou Khaled som öppnat mina ögon. Jag frågade, är denna man din äkta hälft? Hon talade om för mig att Amrou är en egyptisk predikant, en guds gåva, en stjärna med egen kanal. En stor majoritet muslimer är dagligen utsatta för dessa bakåtsträvande beteenden och hjärntvättning? Myndigheterna satsar stort på att störa västerländsk tv och radiosändningar. Däremot kryllar det av turbaner och hennafärgade skäggprydda gubbar som från morgon till kväll tjatar om kvinnornas kyskhet och deras plikt att lyda mannen i allt? Jag är mest skrämd av de kvinnor som bosätter sig i demokratiska länder men så fort de anländer dit blir de lika fanatiska som fascisterna och kommunisterna ? Kvinnorna bär inte slöja av religiösa eller politiska skäl. De gör det enbart för att gömma kroppsliga defekter, fetma, okunnighet, fattigdom eller predikanternas hjärntvättning. Ytterst få vackra och yngre än 30 år är beslöjade"

Jag håller helt med dessa modiga kvinnor. Med all respekt för de troende får varken Gud, hans profeter, religiösa skrifter eller andra potentater begränsa vår yttrandefrihet.Abdel Zgaia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons