Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskakrav - en av folkpartiets pekpinnar

Så var det dags igen för ännu en pekpinne från högeralliansens skolföreträdare. Nu ska det bli förbjudet att prata något annat språk än svenska i klassrummen. Då lär sig elever med invandrarbakgrund svenska. Därmed basta!

Annons

Om några elever trots allt skulle råka säga några ord på sitt hemspråk så kan de straffas. Straffet ska skolan själv få bestämma. Den folkpartistiske integrationsministern tycker att det här är en rimlig pedagogisk lösning. Häpnadsväckande uttalande när forskning visar att elever med invandrarbakgrund behöver använda sitt hemspråk som ett verktyg för att ?hänga upp? det nya språket med.

Jag skräms av folkpartiets sätt att gång efter annan lägga fram så kallade enkla lösningar på svåra problem. Nationella prov ska införas redan i 3:an och betyg ska sättas på elever från årskurs 6. Det är folkpartiets lösning för att förhindra att elever ska misslyckas och behöva gå på det individuella programmet när de kommer upp i gymnasiet.

Hur kan man på allvar tro att betyg i lägre årskurser kommer att leda till färre problem i högre årskurser? Verkligheten är mer komplicerad än så. Viktiga faktorer för hur det går för ett barn i skolan är bland annat språkbakgrunden, föräldrarnas utbildningsnivå och om föräldrarna är arbetslösa. Det är inte fel att mäta elevernas kunskaper. Men kunskaper är svårmätta.

Frågan vilket år Gustav Vasa blev kung har bara ett svar men de flesta frågor är mer komplicerade än så. Hur mäter man samarbetsförmåga eller ett kritiskt och självständigt tänkande?

Självklart ska skolan ha kunskapsuppföljning så att de elever som behöver mer stöd också får det, men det är inte så enkelt alla gånger. Jag tror att stöd behöver samordnas mer med andra instanser i samhället. Skolan kan inte alltid på egen hand klara av de bekymmer som finns.

Och till sist ordningsreglerna i skolan. Jag har tappat räkningen på hur många gånger folkpartiet har ondgjort dig över hur förfärligt rörigt det är i alla klassrum och i alla skolor idag. Några nyanser har inte synts till. Men nu har man bestämt sig för att det ska bli ordning och reda, minsann. Lärarna ska få större befogenheter att vidta disciplinära åtgärder om inte eleverna sköter sig.

Självklart ska det finnas trygghet och studiero i skolan. Men de gemensamma ordningsreglerna ska arbetas fram tillsammans med eleverna. Som lärare vet jag att de elever som känner delaktighet också tar ansvar för sina studier, för andra på skolan och för sin egen arbetsmiljö. Då uppnår vi något mer, en anda av respekt. Respekt för lärarna, för eleverna, mellan eleverna och för kunskaper. Det tycker jag är viktigt!

Pia Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons