Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar är naiva!

Annons

"Mer än varannan lärare och rektor, som får vetskap om mobbning i skolan, väljer att inte reagera alls. Det är ynkligt och ryggradslöst". Det gick att läsa i VLT den 17 februari.

Jag förstår inte hur någon i Sverige kan bli förvånad över den alltmer omfattande mobbningen. Vad kan man annat vänta sig efter den fria uppfostran som inleddes under 1970-talet och hela tiden sedan dess tillåtits fortsätta. Allt vad ungdomar gör, sedan må det vara bra eller dåliga saker, får ej ifrågasättas i det här landet. Normer och regler är till för mindre upplysta länder och inte för ett så progressivt land som Sverige. Ungdomars respekt för andra begränsas till övriga i gänget eller i bästa fall jämnåriga. Nu får vi dyrt betala för den filosofin.

Det finns mycket sanning i omdömena från andra europeiska länder, nämligen att en stor naivitet präglar svenska politiker och allmänhet. Vi inbillar oss att alla problem löses av sig själva. Vi vuxna kan inte fortsätta att stå handfallna och acceptera allt våld från ungdomar. Politiker och de som åtminstone kallas poliser måste ta tag i problemen från grunden. Politikerna i vårt land måste sluta acceptera mobbning och andra våldsaktiviteter där ungdomar är inblandade. Så som det är nu stimulerar politikernas handlingsförlamning bara fortsatt våld.

Efter alla decennier av socialdemokratiskt styre har statsmakterna lyckats få sina väljare likgiltiga för exempelvis ovanstående problem.

Tyvärr finns det alltför många här i landet som anser att bristen på efterlevnad av lagar och förordningar tillhör samhällsutvecklingen. Min reflektion är att den endast leder oss bakåt i tiden och i fördärvet.

Uwe Dettmann

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons