Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt lågvattenmärke

Annons

När Göran Persson som relativt nytillträdd statsminister efter en lyckad resa till Mellanöstern förklarade att relationerna mellan Sverige och Israel nu "normaliserats", var detta något ganska oerhört. Normalisering är ett begrepp som används om länder som i princip varit fiender men nu har ett fredligt förhållande.

Det finns skäl att tro att han drevs av en ärlig önskan att återge Sverige en trovärdighet som fredsfaktor i Mellanösternkonflikten, en trovärdighet som vittrat bort under många år av ensidig och Israelfientlig svensk utrikespolitik. Men pressen på honom var hård redan från början att rätta in sig i ledet och återta den kurs som stakats ut, vilket tyvärr också gradvis har skett.

Det nya svenska utspelet att med kort varsel bojkotta en internationell flygövning för fredsbevarande insatser därför att Israel deltar är ett nytt lågvattenmärke. Det är ett politiskt utspel med udden mot Israel, vilket tydliggörs av den oerhört krystade motiveringen att Israel inte främjar freden i Mellanöstern. Att nyligen delta i gemensamma övningar med ryska Tjetjenienveteraner utgjorde dock inget problem.

Det hela blir desto mer bisarrt när man samtidigt vill medverka till att ge legitimitet åt terrorrörelsen Hamas genom att ge två av dess medlemmar inresevisum till Sverige för att delta i konferenser, något som andra EU-länder inte haft mage att göra. Det tål att påminnas om att Hamas, som ligger bakom många hundra civila israelers död de senaste åren, inte är en "vanlig" arabisk befrielseorganisation som bara vill befria Mellanöstern från staten Israel: man har i sitt program inskrivet en uppmaning till alla trogna muslimer att "döda judar, var de än befinner sig". Liksom kristna antisemiter fordom tror man sig utföra Guds dom över judarna.

Israel är naturligtvis chockat över denna visade svenska fientlighet, och man har förklarat att "den som förkastar Israel förkastar sin egen chans att spela en roll i fredsprocessen".

Det borde även svenska ministrar förstå.

Bengt-Ove Andersson

Sekreterare i Samfundet Sverige-Israel, riksorganisationen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons