Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: En reform av arbetsförmedlingen behövs

Annons

Arbetsförmedlingen som den är organiserad nu klarar inte av att lösa sitt huvuduppdrag, att förmedla jobb, på ett tillfredsställande sätt. Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät visar på att allt färre företag ¿använder Arbetsförmedlingen som rekryteringskanal.

Att vart femte rekryteringsförsök misslyckas i Västmanland och att 30 procent av företagen uppger att konsekvensen av rekryteringsproblemen är att man tvingas tacka nej till order och nya uppdrag eller lägger expansionsplaner på hyllan pekar på hur allvarligt problemet är. Västmanlands tillväxt hänger på att våra företag utvecklas och kan konkurrera med företag från hela världen.

Det som behövs nu är en grundlig reformering av Arbetsförmedlingen. Låt den upphandlas bland konkurrerande aktörer och belöna dem som gör ett bra jobb med att matcha arbetsgivare med arbetssökande. Regeringen bör studera det australiska systemet. Från att ha haft ett system som liknade det svenska har man nu ett som bygger på just upphandling.

Studier av det australiska exemplet har visat att långtidsarbetslösa och de som står längst från arbetsmarknaden är de stora vinnarna sedan systemet reformerades. Det har inneburit en 70-procentig förbättring av utfallet när det gäller att sätta människor i arbete jämfört med tidigare system. Över en fjärdedel av de som står längst från arbets-marknaden har fått arbete tack vare att det nu finns en mångfald av nischade aktörer.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström talar ¿mycket om insatser för dem som står långt bort från arbetsmarknaden, men lösningen verkar främst vara ökade resurser till Arbetsförmedlingen.

Det är en åtgärd genom vilken man inte har lyckats med att hjälpa den gruppen, och många andra, in på arbetsmarknaden. Det ¿australiska exemplet visar i stället på goda resultat för dessa grupper, just för att aktörerna tvingas jobba hårt för att behålla sina kontrakt.

En liknande öppning av det svenska systemet skulle alla vinna på.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons