Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: Företagare behöver långsiktiga stabila villkor

Den förra regeringen avskaffade arvs- och gåvoskatten. Den nuvarande regeringen avskaffade förmögenhetsskatten. Två regeringar med olika politisk hemvist, men som delade synen på att skattesystemet behöver förändras.

Annons

Inte minst är dessa förändringar oerhört viktiga för företagandet i Västmanland. Svenskt näringsliv har med hjälp av undersökningsföretaget Synovate gjort en undersökning bland 500 företagare i Sverige om deras syn på de genomförda skatteförändringarna. Resultatet är tydligt. Sju av tio

företagare anser att slopandet av arvs- och gåvoskatten har gett en bättre möjlighet för investeringar i företagen och för möjligheten att anställa personal.

Detsamma gäller förmögenhetsskatten, som företagarna avgjort ansåg bidrog till tillväxt och välfärd.

Förändringarna har varit tre viktiga steg mot ett starkt företagande, eftersom företagarna i undersökningen ansåg att synen på företagarnas villkor förbättrats. Man blev, kort sagt, mer motiverad att driva företag.

Att vi i Västmanland behöver människor som vill driva företag blir än mer angeläget, då ett stort antal företag står på tröskeln till ett generationsskifte. Arvs- och gåvoskatterna var kostsamma utgifter för en företagare som önskade genomföra ett generationsskifte i sitt företag. Många sköt upp förändringen av oro för skatteeffekterna. Undersökningen visar att 80 procent av de tillfrågade företagarna anser att avskaffandet av dessa två skatter nu bidrar till att fler skiftar ägandet i sina företag i tid, vilket leder till att företagen i större utsträckning kan drivas vidare till fördel för båda anställda och för tillväxten i Västmanland.

Vi i Västmanland har en lång tradition av industri och tillverkning. Följaktligen har många utbildning och kunskap i dessa branscher som dock är dyra att starta verksamhet i. Behovet av riskkapital, och någon som vill vara delaktig i verksamheten, är stort.

Förmögenhetsskatten var en skatt som debatterades länge. Den avsåg att beskatta kapital men drabbade samtidigt dem som försökte skapa nya, växande företag och som behövde investera i lokaler, maskiner och personal.

När förmögenhetsskatten nu är borttagen bidrar det till att fler ställer sitt kapital till förfogande även i områden långt bort från de centrala finansiella marknadsplatserna. Borttagandet av skatten har också bidragit till att fler kan skapa sig ett eget kapital och, om de har en affärsidé, starta ett företag oavsett om någon annan tror på idén eller inte.

Avslutningsvis ska påpekas att det var i elfte timmen som den svenska regeringen fattade beslutet om avskaffande av förmögenhetsskatten. Det kommer nu signaler och hot om så kallade återställare från politiskt håll, vilket breder ut en kall filt över de goda förändringar som hade kunnat komma av skattereformerna.

Företagaren behöver långsiktiga stabila villkor, inte minst för att våga utöka verksamheten och anställa fler medarbetare.

I kombination med en allt tuffare global konkurrens är denna politiska retorik synnerligen skadlig för tillväxten i Sverige. Av 40-talet medlemsländer i OECD har nu enbart fyra länder kvar sin förmögenhetsskatt. Att återinföra den i Sverige skulle ge vårt land ännu sämre konkurrenskraft.

Sammantaget är både den nuvarande och den förra regeringen värda beröm för att de vågat ta stegen att genomföra dessa skatteförändringar. Låt dock inte politiska piruetter skrämma upp företagsamma människor som behöver vilja och mod att driva företag.

Utan företagen stannar Sverige.

Kristin Lahed

regionchef

Svenskt Näringsliv i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons