Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: God kvalitet inom skola, vård och omsorg viktigast

Den senaste tiden har flera fall visat att kvalitetskontrollen inom välfärdstjänsterna måste bli bättre. Näringslivets organisationer var pådrivande när det gäller valfrihetsreformerna.

Annons

Därför har vi ett särskilt ansvar för att medverka i en konstruktiv diskussion om hur brister ska kunna avhjälpas.

De senaste 20 åren har medborgarnas valmöjligheter och egenmakt ökat. För 20 år sedan anvisades elever till skolan närmast bostaden. Den som behövde träffa en läkare tilldelades ett sjukhus eller en vård-central av landstinget.

I dag har den enskildes valfrihet ökat betydligt. Inom skolan och primärvården är kundnöjdheten högre i de privata alternativen. Personalen har fått fler arbetsgivare att välja mellan. Övergången till privat drift är i många fall förknippad med högre löneutveckling för de anställda. Antalet kvinnliga företagare har ökat.

Samtidigt finns det brister som måste åtgärdas så att de möjligheter till ökad kvalitet och effektivitet som konkurrensen medför får fullt genomslag och kommer alla medborgare till del.

En av de viktigaste åtgärderna nu är att stärka kvalitetskontrollen. Här finns ett uppenbart motiv för offentliga regleringar eftersom välfärdstjänsterna utmärks av att producenten har ett informationsövertag över konsumenten när det gäller tjänsternas kvalitet. Det finns flera förbättringsområden:

God kvalitet inom skolan, vården och omsorgen är det viktigaste, oberoende av vem som driver verksamheten. I dag fungerar inte samhällets kontroll och uppföljning tillräckligt väl.

Medborgarna måste kunna känna trygghet – oavsett vilken utförare de väljer i den offentligt finansierade välfärden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons