Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: Låt kvaliteten avgöra gymnasievalet

För närvarande diskuteras den reklam som gymnasieskolorna sänder ut till niondeklassare som nu står inför sina val till gymnasieprogram.

Annons

Valet är viktigt och påverkar inte sällan en persons möjligheter på arbetsmarknaden och vidareutbildning.

Informationsflödet till eleverna är också idag stort och att få en överblick över kommunala och privata utförare av utbildningarna kan vara svårt. För oss är det av avgörande betydelse för tillväxt att ungdomar kan jämföra programmens kvalitet, då detta påverkar kunskaperna hos framtidens arbetskraft.

Därför lanserade vi i förra veckan en ny hemsida - gymnasiekvalitet.se - där elever och deras föräldrar kan jämföra Sveriges alla gymnasieprogram. Statistiken bygger på en enkät till Sveriges gymnasieskolor samt på data från Skolverket.

På hemsidan finns bland annat information om antal lärare, hur många elever som har utökat eller reducerat program, hur många som är behöriga till högskola och när eleverna är klara med sin examen (hur lång tid studierna tar). Dessutom visas nationella provresultat.

Vår förhoppning är att hemsidan bidrar till en bredare jämförelse mellan olika utbildningar och att, förutom ungdomarnas intressen, utbildningarnas kvalitet får avgöra valet av studie- och yrkesinriktning.

Helén Selemark

Svenskt Näringsliv

Region Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons