Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt näringsliv: Reformer lönar sig

Alliansregeringen genomförde en rad reformer under sin första mandatperiod som hade till syfte att få fler människor i arbete, bland annat jobbskatteavdrag, införande av RUT och ROT samt genom sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

Annons

Det är reformer som visar sig ha fått effekt.

En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att antalet arbetade timmar per person, trots en pågående finanskris, är på den högsta nivån på mer än tjugo år. Men att regeringens reformtakt nu i stort sett har stannat av är oroande. Att människor har blivit mer anställningsbara och att det har blivit lönsammare att arbeta är bra, men det krävs fortsatta reformer för ett företagsammare Sverige för att minska arbetslösheten.

Mellan åren 2006 till 2011 ökade antal arbetade timmar per person med 3,4 procent. Det motsvarar omkring 120 000 jobb. Så mycket har vi inte arbetat sedan 1990-talskrisen inleddes. Att reformerna har gett effekt märker vi även när vi frågar företagarna där fyra av tio anger att de sänkta arbets-givaravgifterna för unga har gett dem möjlighet att anställa fler ungdomar.

Men en förutsättning för att människor ska anställas är att det finns företag som växer och behöver utöka sin verksamhet. Därför är det avgörande att regeringen fortsätter med ett aktivt reformarbete med syfte att förbättra möjligheterna för företag att växa och utvecklas.

Internationellt sett är skatterna på arbete fortfarande höga och med de regelverk vi har är anställningar fortfarande förenade med hög risk för företagen. Med facit i hand att reformer lönar sig finns det ingen anledning att sluta med dessa. Mycket återstår för att komma tillrätta med problemen som fortfarande finns på arbetsmarknaden såsom hög arbetslöshet särskilt hos ungdomar och invandrare. För att möta dessa behövs en fortsatt aktiv reformagenda.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons