Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv: Slarva inte bort gymnasievalet!

Annons

Om några veckor ska Västmanlands niondeklassare välja sin gymnasieutbildning. De ska fatta ett viktigt beslut som kommer att ha stor betydelse för hur de kommer att klara sig på arbetsmarknaden.

Elever och föräldrar som ska välja gymnasieutbildning ställer sig många frågor, vissa kan bara de själva besvara: vilka ämnen stämmer bäst med elevens intresse, ambition och begåvning?

Andra frågor borde eleverna och deras föräldrar få hjälp med att besvara: vilka utbildningar har skickat flest elever ut i arbetslöshet? Vilka skolor är bäst på att stötta elever som riskerar att halka efter? På vilka program har man störst möjlighet att läsa vidare, få arbete? Vilka utbildningar är mest konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden?

För att kunna göra genomtänkta utbildningsval krävs ett gott faktaunderlag – både om arbetsmarknaden i stort och om kvalitetsskillnader mellan enskilda program.

Tyvärr slarvar ansvariga politiker bort gymnasie-valet. Informationen om hur olika program klarar sig på arbetsmarknaden är tveklöst otillräcklig.

Tydliga och tillgängliga jämförelser över alla Sveriges program och gymnasieskolor och deras prestationer på arbetsmarknaden bör finnas för att hjälpa elever och föräldrar att göra genomtänkta kvalitetsval.

Svenskt Näringsliv har med hjälp av Statistiska centralbyrån tagit fram fakta om alla program på alla skolor. På internet sajten www.gymnasiekvalitet.se. kan man se att det är stora skillnader i Västmanland hur eleverna klarar sig efter olika program.

Att redovisa fakta om olika utbildningars kvalitet är särskilt viktigt i tider av hög ungdomsarbetslöshet. Enligt de fakta som Statistiska centralbyrån tagit fram på vårt uppdrag har inte mindre än 51 procent av regionens program resulterat i att mer än 25 procent av eleverna som fick slutbetyg 2003 varit arbetslösa, och detta i tider av god konjunktur!

Gymnasieutbildningen är en viktig investering. Utan ett gott beslutsunderlag riskerar ungdomarna att välja fel. Trots höga ambitioner och flitiga studier kan arbetsmarknaden se mörk ut för dem som valt fel program, eller rätt program på fel skola.

Det är alltid upp till eleven själv att välja vilket program han eller hon tycker är mest intressant och vill satsa på, men då måste förutsättningarna för att göra medvetna val finnas.

Därför måste det bli ett slut med att gymnasievalet slarvas bort. Eleverna har rätt till ett bra besluts-underlag för att kunna investera i sin utbildning och framtid.

Kristin Lahedregionchef, Svensk Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons