Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver en fri arbetsmarknad med rättvisa villkor

Annons

Utvidgningen av EU har ett starkt stöd i det socialdemokratiska partiet och vår regering. Den innebär ju bland annat att människor kan röra sig friare över gränserna. Det råder inget tvivel om att vi socialdemokrater ser detta som en fantastisk möjlighet för hela Europa.

I en debattartikel den 23 mars hävdar folkpartisten Sigge Synergård, Kolbäck, att regeringen med alla medel förhindrar den fria rörligheten mellan EU-länderna. Vilket underlag grundar han denna uppfattning på?

Det är väl känt vid det här laget att vi socialdemokrater anser att Sverige liksom alla andra medlemsländer vill införa en tids övergångsregler när EU den 1 maj utvidgas med tio nya medlemmar. Det betyder inte att vi vill förhindra den fria rörligheten, utan att vi vill ge Sverige tid att förbereda en smidig integration på arbetsmarknaden. Enligt vår uppfattning behövs en period av omställning för att utvidgningen ska fungera så väl som möjligt.

Denna uppfattning delar vi med en stor majoritet av svenska folket.

Även folkpartiet vill ha övergångsregler, även om det inte låtit så i debatten. Folkpartiets förslag inriktar sig ensidigt på att medlemmar i de nya EU-länderna inte ska belasta våra trygghetssystem. Bidragsutnyttjande ska stävjas med krav på att man ska bevisa att man kan försörja sig. De problem som vi har redan idag på arbetsmarknaden, och riskerar att få flera, med lönedumpning och svart arbetskraft är tydligen inget bekymmer för folkpartiet.

Vårt förslag har som utgångspunkt att människor från EU som kommer och arbetar i Sverige, inte får diskrimineras. De ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Vi vill inte ha ett gästarbetarsystem, där arbetstagare från andra länder får begränsad tillgång till den svenska välfärden. Vi vill inte heller att människor utnyttjas på arbetsmarknaden på ett sätt som riskerar att dumpa löner och anställningsvillkor för alla.

Det förslag vi socialdemokrater lagt innebär att arbetstagare från hela de nya EU har rätt att komma hit och arbeta. Men vi är noga med att det ska vara riktiga jobb med lön enligt kollektivavtal. Det ska finnas ett erbjudande om anställning. Bostaden bör vara ordnad. Vid tveksamhet om arbetsgivaren är seriös ska kontroll av inbetalning av skatter och avgifter kunna göras. Det är regler som gör att vi har möjlighet att förhindra att människor från de nya medlemsländerna utnyttjas på arbetsmarknaden.

Detta är alltså en helt annan idé om vad en fri tillgång till arbetsmarknad innebär än folkpartiets, vars oro enbart gäller att människor ska komma hit och som folkpartisten Synnergård uttrycker sig "ligga det sociala till last".

PAAVO VALLIUS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons