Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver en ny regering!

Annons

Mer än två tredjedelar av småbarnsföräldrarna uppger att de skulle vara hemma mer med sina barn, om det bara fanns ekonomisk möjlighet. Stödet i opinionen för ökad valfrihet är kompakt. Men de som föredrar att stanna hemma med de egna barnen får i dag inte del av det generösa stödet till barnomsorgen.

Socialdemokraterna har i stället valt att straffa familjer som väljer något annat än barnsomsorg i offentlig regi. De ser inte moderna familjers verklighet där stressade föräldrar får allt mindre tid med barnen. Det är ett slag rakt i ansiktet på alla familjer som kämpar för att få vardagen att gå runt. Och framförallt på alla barn som hamnar i kläm när vuxenvärlden inte har tid att lyssna.

Allteftersom stressen ökar blir depressioner och ätstörningar vanligare. Hur kan någon med hedern i behåll säga att vi kan känna oss nöjda?

Det är inte första gången socialdemokratiska politiker menar att de vet bättre än familjerna själva. Synsättet har präglat socialdemokrater och myndigheter sedan Alva Myrdals dagar. Få makthavare har gjort sig besväret att fråga föräldrarna själva: Vad vill ni? Om ni gavs erkännandet att ni känner era barn bäst, hur skulle ni planera era liv? Hur skulle ert livspussel se ut?

Familjer ser olika ut och har olika behov. För en del barn passar förskolan utmärkt, andra trivs med dagmamma och en tredje grupp vill stanna hemma längre. Den insikten är modern.

Kristdemokraternas förslag om ett vårdnadsbidrag innebär att alla föräldrar som själva tar hand om sina barn ska få 6000 kronor i månaden per barn. Det är mer än noll och intet, som föräldrar som väljer något annat än dagis erbjuds i dag. Framför allt är det en tydlig signal om att föräldrar är viktiga.

Att uppfostra barn är något av det mest betydelsefulla man kan göra. Barn behöver en nära kontakt med både sin mamma och pappa.

Vi vill uppmuntra pappor genom ett höjt tak i föräldraförsäkringen. Skärpt diskrimineringslagstiftning och delad premiepension mellan kvinnor och män som har barn tillsammans är andra nödvändiga reformer.

Den som tagit huvudansvaret för hem och barn ska inte bli lidande ekonomiskt. Förra veckan presenterade Allians för Sverige ett gemensamt valmanifest. Hela 41 av 57 krav i kristdemokraternas valmanifest finns nu med i det gemensamma. Inriktningen är klar. "Föräldrar ska ha den avgörande makten över det som rör deras barn, och de som vill ska kunna tillbringa mer tid med sina barn".

Kristdemokraternas ambition är att åstadkomma en reell valfrihet för småbarnsföräldrarna, med vårdnadsbidraget som en bärande del. Med våra förslag ställs inte jämställdhet och tid med barnen mot varandra. Trygga familjer förutsätter båda delarna. Men trygghet skapas inte genom pekpinnar, utan genom att familjer kan styra över sin egen vardag.

I år har socialdemokraterna styrt Sverige i tolv år. Sverige behöver en ny regering med starkt kristdemokratiskt inflytande för att valfrihet för familjerna ska bli verklig. Vi tror på föräldrarna. Vi tror att de kan fatta de rätta besluten om det allra viktigaste - sina barn. Vi vill ge dem möjlighet att fatta de besluten.

Göran Hägglund

Torsten Lindström

Sverige behöver en ny regering med starkt kristdemokratiskt inflytande för att valfrihet för familjerna ska bli verklig, skriver Göran Hägglund, partiledare (kd), och Torsten Lindström, riksdagsledamot (kd) i Västmanlands län.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons