Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver mer arbetskraft

Annons

Den första maj blir ytterligare tio länder medlemmar i EU, det är en fantastisk utveckling av samarbetet inom Europa. Sverige har varit en stark pådrivare för att de forna öststatsländerna skulle komma med i EU, och i Sverige har folkpartiet varit en av de allra starkaste pådrivarna i denna process.

För att Europa ska utvecklas, från den trötte världsdelen till den alerte världsdelen, måste vi öka samarbetet inom Europa. Nu inför utvidgningen har de europeiska länderna drabbats av stora skälvan, de tror att folken från de tidigare öststaterna ska översvämma de nuvarande EU-länderna och leva på de sociala förmåner som sedan tidigare finns i de nuvarande EU-länderna.

Vår regering försöker nu med alla medel förhindra den fria rörligheten mellan EU-länderna, de försöker tillsammans med facket införa sådana regler som omöjliggör en fri rörlighet.

Det vore olyckligt om vi skapade specialregler för de nya EU-medlemmarna, det sprider bara misstro och fientlighet mellan länderna.

Folkpartiet vill att det bara ska finnas en regel när det gäller rörligheten inom EU och det är att den som flyttar till ett annat EU-land också ska kunna försörja sig och sin familj och det ska gälla alla invånare inom EU.

Vår EU-parlamentariker Olle Schmidt har jobbat hårt för att få gehör för att försörjningsregeln skall införas och gälla alla EU-länder, men hittills har hans idoga arbete varit förgäves. I dag är det inte möjligt att ändra dessa regler för de nuvarande EU-länderna, men vår förhoppning är att inom detta år ska det skrivas nya regler där det framgår att den som flyttar till ett nytt EU-land också ska kunna försörja sig i det nya landet.

Den som studerar demografikurvor, inser mycket snabbt, att vi måste få tillgång till mer arbetskraft för att klara den välfärd vi i dag är vana med.

I dag är det en person som ska försörja tre personer och inom nära framtid blir det en person som måste försörja fyra personer och det är en ohållbar utveckling för Sverige.

Därför hälsar vi alla välkomna från alla länder, men med det förbehållet att de ska kunna försörja sig i vårt land utan att ligga det sociala till last, detta skulle vi i ännu större utsträckning även kräva för alla som bor i vårt land i dag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons