Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver säker elförsörjning

Annons

Skola, vård och omsorg är viktiga delar av välfärden. I vårt land är också säker eltillförsel en viktig del. I allt vad vi gör så behövs säker eltillförsel.

Orkanen i Sydsverige den 9 januari i år visade hur sårbara vi är i detta avseende. Industrier stannade, det blev kallt i bostäderna, telefonerna tystnade och datorerna stannade och vi förlorade kontakten med internet. Evakuering måste tillgripas för många människor och för de mest utsatta. Vad kan göras för att undvika en liknande katastrof i framtiden när nästa orkan drabbar Sverige?

Elnätet kan grävas ner där nedfallande träd hotar att bryta av luftledningarna. Detta tar dock tid men är på lång sikt en bra lösning för ökad elsäkerhet.

Elnäten kan också byggas ut så att elförsörjning från två oberoende håll garanteras. Det nationella ledningsnätet (stamnätet) i Sverige och till utlandet kan förstärkas för att undvika elbrist. Transformatorer och andra elkomponenter kan göras mindre sårbara för störningar.

Svenska Kraftnät och kraftbolagen samt försvaret gör en storartad insats denna gång för att reparera skadorna från stormen. Det lär dock dröja ytterligare en månad innan orkanens skadegörelse är reparerad och alla hushåll i Sydsverige får tillbaka elen. Nu gäller det att snabbt göra elförsörjningen i hela Sverige mindre sårbar inför framtiden.

Växthuseffekten är, som orkanen 9 januari visade, redan över oss i Sverige, vilket innebär flera och kraftigare stormar i framtiden. Klimatet kommer att ändras i vårt land och vi får uppleva snabba växlingar av vädret. Somrarna kommer ofta att bli heta och vintrarna kan bli mycket kalla då ishavsluften blåser ner över Sverige från Nordpolen. Utsläppen av växthusgaser ökar trots att politikerna lovat att minska utsläppen. Kärnkraft som inte ger några växthusgaser vill vissa politiska partier snabbt stänga i Sverige.

För att minska växthuseffekten och andra luftföroreningar används i Stockholm bussar som drivs med bränsleceller. Bränslecellerna matas med vätgas som framställs med användning av elkraft (elektrolys).

Den stora flodvågen (tsunamin) i Sydostasien har lärt oss mycket, bland annat att den indiska kärnkraftsreaktorn i det drabbade området klarade sig oskadd. Många kärnkraftverk byggs och planeras i Asien. Kärnkraften har en säker framtid, kanske inte i Sverige om vissa politiker får råda men väl i många andra länder.

Det viktigaste av allt är att vi nu förbereder oss inför framtiden med att ha tillräckligt med säker elkraft även när det blir mycket kallt i stora delar av Sverige. Att med tvång lägga ner det stora kärnkraftverket i Barsebäck innebär ett steg tillbaka vad gäller säker eltillförsel i Sverige. Det finns fortfarande tid för att hindra detta politiska angrepp på välfärden i Sverige som också innebär ökade utsläpp av växthusgaser. Använd de åtta miljarder kronor som staten skall betala till Sydkrafts ägare för stängningen av Barsebäcks reaktor 2 till att i stället öka elsäkerheten.

Frigyes Reisch, docent i kärnsäkerhet

Lars Ingeman Persson, filosofie doktor i fysik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons