Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige-Israel: Ingen bra illustration av problemet Mellanöstern

Annons

Vi vänder oss inte mot att skattefinansierade länsteatrar visar kontroversiella, eller till och med ensidigt vinklade föreställningar. Men då bör man också klart visa färg, och inte framställa detta som en skildring av verkligheten. Detta gäller givetvis i ännu högre grad när man låter pjäsen spelas i högstadie- och gymnasieskolor på lektionstid.

Rachel Corrie - som också bland annat brände amerikanska flaggor i Gaza - trodde möjligen att det var en god gärning hon utförde när hon satte sig i vägen för en bulldozer, vars uppgift var att frilägga smugglingstunnlar mellan Egypten och Gaza - tunnlar som används bland annat för smuggling av missiler för beskjutning av israeliska civila.

Andra ISM:are har vittnat om att förarna alltid stannar för sittdemonstranter, men till slut måste en olycka ske. En olycka som provocerats fram och sedan flitigt använts för att demonisera Israel som okänsliga förtryckare.

Pjäsens ansvariga pekar på Rädda Barnen, som nyligen gjorde gemensam sak med Palestinarörelsen, och en starkt ifrågasatt människorättsrörelse i Israel och ger sedan med stöd av dessa uttryck för uppfattningen att Israel är förtryckare. Fullt naturligt beteende för Palestinaaktivister men häpnadsväckande för ansvariga i Länsteatern. Var det också pjäsens ansvariga som på nationaldagsfirandet på Djäkneberget gjorde PR för pjäsen och uppmanade folk att komma och se "hur det är i Palestina"? Hur man sedan kan göra anspråk på objektivitet och att rusta Västmanlands elever för konfliktslösning är en gåta.

En av ISM:s mest kända frontfigurer i Sverige ärAndreas Malm, marxist som varit drivande vid våldsamma antiisraeliska kravaller både i Sverige och Mellanöstern.

Pjäsen Rachel Corrie som illustration av Mellanösternproblemet äger knappast större giltighet än naziprogagandan "Jud Süss" hade som illustration av judefrågan i 1930-talets Tyskland.

Bengt-Ove Andersson

Stefan Sturesson

Mietek Grocher

Örjan Kättström

Jozef Stern

aktiva i Samfundet Sverige-Israel respektive Judiska föreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons