Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige-Israel: Skolpjäs skuldbelägger åter Israel

Annons

Vi tackar Maria Löfgren och Nilla Ekström för svaret den 9 oktober på vårt tidigare debattinlägg. Dock bör de inte vara överraskade över att vi reagerar på pjäsen "Mitt namn är Rachel Corrie" som skolteater och belysning av Mellanösternkonflikten.

Stor sak görs av att vi inte sett den aktuella uppsättningen av pjäsen. Det är endast relevant om den skiljer sig avsevärt från alla de övriga uppsättningar som har kritiserats för sin ensidighet, och som vi känner väl till. Om så inte är fallet är det ganska ointressant om vi har varit på plats i Västmanlands skolor eller inte.

Låt oss också reda ut de "grova sakfel" vi skulle ha gjort oss skyldiga till. Vi har inte skrivit att pjäsen "svartmålar judar"; det är tidningens rubrik. Vi pekar på hur det judiska folket genom historien har utsatts för svartmålning och förföljelse och vi anser därför att en länsteater bör ha det goda omdömet att inte i skolorna spela en starkt känslomässig pjäs där den judiska staten Israel, tillflykt för förföljda judar, åter skuldbeläggs. Att skicka med pedagog och studiematerial till skolorna är lite som att stänga stalldörren när hästen redan rymt.

Ett annat "grovt sakfel" verkar vara att vi inte liksom Löfgren och Ekström anser International Solidarity Movement (ISM) vara en ädel, opartisk rörelse av fredsduvor. Våra exempel på motsatsen viftas nu bort som grova sakfel.

Men ISM har ända från grundandet 2001 tagit ställning mot Israel. I programförklaringen "erkänns det palestinska folkets rätt att motstå israeliskt våld och ockupation genom legitim väpnad kamp", och ISM har bland annat gömt eftersökta palestinska terrorister och öppet samarbetat med bland andra Islamiska Jihad. Fredsrörelse? ISM har däremot aldrig agerat mänskliga sköldar för israeler mot terrorangrepp eller skyddat offer för verkliga förtryckare på de många håll i världen där sådan finns.

Att pjäsens ansvariga låter som rena PR-byrån för ISM är lätt att överse med - många har gått på propagandan. Men detta bekräftar också pjäsens direkta olämplighet som skolteater.

Stefan Sturesson

Örjan Kättström

Mietek Grocher

Jozef Stern

Bengt-Ove Andersson

aktiva i Samfundet Sverige-Israel respektive Judiska föreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons