Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige sviker om rovdjur

Åsa Coenraads (M) påstår den 12 december att regeringens rovdjursproposition bygger på bygger på noggranna utredningar och ett gediget forskningsmaterial. 

Annons

Det stämmer visserligen att det gjorts mycket forskning och utredningar om rovdjuren, men vad hjälper det när regeringen bortser från dem?

I strid med tidigare utredningar lägger regeringen fram helt egna siffror för gynnsam bevarandestatus för rovdjursstammarna. Dessa baseras inte på långsiktig livskraft och bortser helt från genetiken, vilket blir smått absurt för de inavlade svenska vargarna.

Tidigare miljöministern ville ju till och med skjuta vargar ”eftersom de var så inavlade”, men nu viftas inaveln bort. Inavlade eller inte – vargjakt tycks bli svaret i båda fallen.

När Åsa Coenraads och regeringen slår fast att rovdjuren uppnått gynnsam bevarandestatus är det alltså deras egen bedömning – en bedömning som är högst ifrågasatt bland biologer och naturvårdare. Hur många djur som krävs för gynnsam bevarandestatus inte är en politisk utan en biologisk fråga, som bör avgöras på vetenskaplig grund.

Däremot är det en politisk fråga vad man gör med svaret. Gillar man inte svaret och vill skjuta av djuren innan de uppnått gynnsam bevarandestatus får man säga det – inte biologiska värden så att de passar den egna politiken.

Miljöpartiet tar avstånd från licensjakt på rovdjur som inte uppnått gynnsam bevarandestatus. Däremot kan skyddsjakt på utpekade problemindivider vara nödvändig när inget annat hjälper.

För att minska konflikterna med djurhållning krävs också mer pengar till förebyggande åtgärder och ersättningar vid rovdjursangrepp, något som Miljöpartiet också avsätter i vårt budgetförslag.

Om Sverige inte kan upprätthålla livskraftiga rovdjursstammar – hur kan vi då förvänta oss att andra länder ska skydda sina hotade arter? Om Sverige tummar på våra internationella åtaganden för biologisk mångfald – vad skickar det för signaler till andra länder? Sverige kan bättre. 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons