Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna är inget demokratiskt parti!

Annons

Sverigedemokraterna är inget demokratiskt parti. Hans Thunström påstår i en debattartikel den 17 juni motsatsen. Han sträcker sig till och med till att hävda att Sverigedemokraterna är ett bättre parti än de etablerade riksdagspartierna. Denna insikt har han kommit till genom att besöka Sverigedemokraternas hemsida. Bara det blir märkligt, Sverigedemokraterna är inget objektivt informationsinstitut. Sverigedemokraterna är ett parti i vars intresse det ligger att framställas som politiska martyrer. Hans Thunström spelar dem rakt i händerna, genom att använda deras egen retorik.

Ända sedan partiet startades har Sverigedemokratarna förnekat alla kopplingar till nazistiska och rasistiska grupper. Men om man ser till verkligheten blir bilden en annan. Det finns en mängd kopplingar mellan Sverigedemokraterna och den nazistiska rörelsen och ett flertal av partiets viktigaste aktivister har en väldokumenterad bakgrund inom extremhögern. Sverigedemokraterna har en historia av att förfölja avhoppare, man har pekat ut organisationer som LO, Amnesty, Rädda Barnen och Röda Korset som "hot mot demokratin" och man fick valrörelsen 1998 sponsrad av Jean-Marie Le Pens Front National.

De senaste åren har man arbetat med att putsa fasaden för att framstå som ett demokratiskt parti. Men återigen är verkligheten en annan, en stor andel av Sverigedemokraternas medlemmar är fortfarande

dubbelorganiserade i en nazistisk organisation och/eller prenumererar på en nazistisk tidning.

Våld och förföljelse är givetvis inte en politisk metod som går att acceptera, vare sig den kommer från Sverigedemokrater eller antifascister.

Men att rakt av köpa Sverigedemokraternas lögner om sig själva som politiska martyrer eller förtryckta "demokrater", hjälper inte heller det demokratin framåt en millimeter. Rasisterna ska få hålla sina möten, de är deras rättighet. Sen är det upp till oss andra att aldrig låta dem stå oemotsagda och visa på att Sverigedemokraternas "verklighetsbild" kanske inte alltid stämmer överens med just verkligheten. Det är upp till oss att visa att rasism och främlingsfientlighet aldrig är acceptabelt.

Linn Wegemo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons