Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna: Konstruktiv diskussion gav 60 SD-namn till riksdagslistor

Annons

Grundlös kritik mot valberedning och hur riksdagslistor utses

Konstruktiv diskussion gav 60 SD-namnFoto: Fredrik Sandberg/TT

Sin vana trogen raljerar och spekulerar Richard Appelbom över Sverigedemokraternas nyligen presenterade förslag till riksdagslista. Då jag själv är en av de elva personer som utgör partiets valberedning, den som har tagit fram detta förslag, är jag väl insatt i hur processen har gått till. Diskussionerna har varit många och konstruktiva innan vi kom fram till dessa 60 namn. Förslaget är framtaget och bygger på att samtliga partidistrikt har skickat in två yttranden med förslag på lokala namn. Dels från distriktens valberedningar och dels från distriktsstyrelserna. I många fall har valberedningarnas och styrelsernas förslag varit överensstämmande, i andra inte.

Detta förfarande har skett två gånger, i november och i januari. Det är dessa förslag som partiets valberedning, den jag ingår i, har gått igenom och arbetat utifrån då vi berett vårt förslag. Oftast har vi tagit hänsyn till partidistriktens önskemål men valberedningen har givetvis också haft mandatet att själva föreslå sådana kandidater som besitter speciellt efterfrågade kvalifikationer eller på annat sätt utmärkt sig på ett positivt sätt. Att påstå att SD:s ledning toppstyr, misstror distrikt och medlemmar är därför helt felaktigt.

Bland våra lokala kandidater hamnade Oscar Sjöstedt och Ann-Christine From Utterstedt överst vilket både vår lokala valberedning och distriktsstyrelse önskade. På valsedeln för vår valkrets kommer de lokala kandidaterna att placeras högt upp för den lokala förankringens skull. I artikeln påpekas också att Ann-Christine idag har flera uppdrag av vilka samtliga, de kyrkliga undantagna, upphör i samband med valet den 9:e september vilket Richard Appelbom bör känna till varför påpekandet saknar relevans.

Richard Appelbom avslutar med att hävda att SD är ett parti som endast lockar till sig missnöjda och extremister. Vilka av de 60 kandidater som återfinns i vårt förslag är det Richard menar stämmer in på den beskrivningen? Eller är det bara så att det är Richards egna förutfattade meningar om de väljare som ser dessa 60 kandidater som det bästa alternativet att rösta på som ligger till grund för ett sådant påstående?

Magnus Edman (SD)

Riksorganisationens valberedning, distriktsordförande Västmanlands län.

Svar:

Jag påstod inte att SD bara lockar missnöjda och extremister. Däremot att missnöjda och extremister lockas till SD. Och att de hittills har varit tillräckligt många för att partiledningen inte, som de gör i andra partier, vill låta distrikten utse egna riksdagslistor

Richard Appelbom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons