Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges ekonomiska medel används fel

Annons

Saab begärdes som bekant försatts i konkurs i december 2011 och detta på grund av monumentalt felaktiga regeringsbeslut om hur ekonomiska medel ska användas.

Kunde konkursen ha undvikits? Ja, om Saab hade fått hjälp med att fortsätta produktionen i april 2011. Stoppad produktion under mer än ett halvt år är naturligtvis förödande för en bilindustri, liksom för vilken industri som helst. Produktionsstoppet uppstod när Saab inte kunde betala sina underleverantörer och då fanns det inget att bygga bilar av.

Denna situation skulle ha undvikits om svenska staten ställt upp med lån till Saab men industriministern på den tiden visade inget intresse för något sådant. Det var osäkert med sådant stöd, ansåg man.

Men det fanns tydligen pengar för mycket osäkrare satsningar, till exempel sänkning av restaurangmomsen i den naiva tron att detta ska leda till fler arbetstillfällen i restaurangbranschen. Denna momssänkning beräknas kosta mer än 5 miljarder kronor under 2012, ett belopp som säkert skulle ha fått igång Saabproduktionen och gjort det möjligt för tusentals anställda att gå tillbaka till sina arbeten, det vill säga en reell sysselsättning

Det kan hända att Saab ändå inte skulle ha överlevt på sikt men då hade landet åtminstone fått något för dessa pengar i form av en chans för Saab och löner för de anställda under åtminstone ett år.

Restaurangmomssänkningen, som kommer att kosta mer än 10 miljarder kronor under de närmaste fyra åren, är däremot helt bort-kastade pengar ur sysselsättningssynpunkt. Detta framgick av intervjuer med restaurangägare redan när momsfrågan diskuterades och bekräftas av uppgifter från restaurangägare efter årsskiftet 2011-2012 då momssänkningen trädde i kraft.

Man kan dock notera att priserna på till exempel luncher gick upp med cirka 6 procent under början av december 2011. På en fråga till en restaurang varför priset inte gått ned när momsen ska sänkas blev svaret att pris-ökningen beror på ökade råvarupriser och att momssänkningen ännu inte trätt i kraft. Det lät ju hoppfullt för då kanske priserna skulle sänkas när momsen sänks. Erfarenheten visar att endast få restauranger har sänkt priserna efter årsskiftet.

Dialogen i COW, den 13 januari tar träffande upp momsfrågan så här: ”Vad hände med den sänkta momsen?” ”Den bakade vi in i pizzan.” Restaurangägarna missunnas principiellt inte att få tjäna mer pengar men det är fel att ökad vinst ska betalas med skattemedel.

Det finns mer stora pengar som är på väg ut i tomma intet och det är värdet på de utsläppsrätter för koldioxid som Sverige äger och som för någon månad sedan var värda cirka 7 miljarder kronor. Men dessa rätter skulle enligt miljödepartementet inte säljas med motiveringen att om de behålls så hindras utsläpp av en viss, i sammanhanget nästan omätbar liten mängd koldioxid.

Även här har regeringen, via miljöministern, spelat bort många miljarder eftersom priset på utsläppsrätter sjunkit med cirka 75 procent under hösten 2011.

Båda dessa felaktiga medeldispositioner har sitt ursprung i var sitt departement som nu fått nya ministrar. Törs vi hoppas på att de nya ministrarna fattar bättre beslut än sina föregångare? Det kan rimligtvis inte bli sämre.

Man kan bara hoppas på att medlen inte bränns upp, så som skett med momsminskningen och misstaget att inte sälja utsläppsrätterna i tid. Några tecken på bättre beslut går det dock inte att se av det som förevarit sedan ministerbytena.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons